Naoružanje

Usavršen srpski protivavionski top: Kamere, termovizija i elektronsko tempiranje municije

Usavršen srpski protivavionski top: Kamere, termovizija i elektronsko tempiranje municije
Foto: N.N. | Usavršen srpski protivavionski top: Kamere, termovizija i elektronsko tempiranje municije

PASARS je jedan od prvih složenih borbenih sistema koji se razvijaju za potrebe Vojske Srbije.

Na poligonu Miokovci juče je obavljeno verifikaciono ispitivanje prototipa iz faze 2 usavršenog protivavionskog topa L-70 Bofors (PASARS) u dijelu koji se odnosi na gađanje tempirnom municijom ciljeva na zemlji, a predstavljanju je prisustvovao i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović kazao je da je PASARS jedan od prvih složenih borbenih sistema koji se razvijaju za potrebe Vojske Srbije, a na koji se primjenjuje princip spiralnog razvoja.

"To znači da, kada je sistem takvog nivoa složenosti da ima veći broj podsistema kojim se on modernizuje i koji nisu na istom nivou tehnološkog razvoja i ne završavaju se opitovanja istovremeno, praktikuje se da se ono što donosi osnovno poboljšanje za Vojsku Srbije ispita, uvede u naoružanje i uđe u upotrebu, a da se onda naknadno, kako se koji podsistemi verifikuju, dograđuje ta prethodna verzija", kazao je Miloradović.

Kazao je i da je sistem PASARS uveden u naoružanje prošle godine posle rigoroznih ispitivanja i u okviru nulte serije završava se proizvodnja prve baterija ovog sistema. Dodao je da se sada radi na ispitivanju prototipa ovog sistema iz faze dva, što podrazumijeva verifikaciju još četiri nova podsistema kojim će se nadalje opremati svi PASARS, uključujući i one iz nulte serije.

"Ispitujemo novi dizel električni agregat i elektroenergetski podsistem, novi podsistem za vizualizaciju vozača odnosno za vožnju sa prednjim i zadnjim kamerama danju i noću, novi termovizijski nišan, kojim će značajno da se unaprijedi sposobnost oruđa i novi podsistem za elektronsko tempiranje prefragmentirane municije",  naveo je Miloradović.

Dodao je da je na poligonu u Miokovcima obavljeno gađanje kojim se ispituje ta vrste municije i da su svi mogli na meti da se uvjere u to kakva je njena efikasnost. Kako je objasnio, efikasnost jedinica Vojske Srbije opremljenih ovim protivavionskom sistemom značajno će se povećati.

"Ovakva vrsta municije je sada trend u svijetu, sa njome se opremaju i oruđa koja dejstvuju sa srednjokalibarskom i krupnokalibarskom municijom i ovakvom vrstom projektila i sistemom za tempiranje će biti opremljeni i naši topovi 30mm, 40mm, ali i tenkovski topovi 125mm",  rekao je Miloradović.

Rukovodilac projekta na modernizaciji protivavionskog sistema Bofors kapetan Aleksandar Stanojević naveo je da je taj sistem važan za Vojsku Srbije zbog toga što je top Bofors nekada bio vučna varijanta, a sada je samohodna varijanta, kao i da su sva ispitivanja prošla bez problema.

"U okviru verifikacionih ispitivanja izvršeno je gađanje sa tempirnom municijom 40 mm, gdje su mogli da se vide efekti dejstva ove municije na cilju", kazao je Stanojević.

On je dodao da se na osnovu ostvarenih rezultata očekuje da nove komponente i podsistemi budu usvojeni u naoružanje i da će Vojska Srbije dobiti seriju modernizovanih Boforsa sa svim novim komponentama i podsistemima.

Gađanju su prisustvovali i načelnik Operativne uprave Generalštaba general-major Želimir Glišović, zamjenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović.

(srbijadanas)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije