Naoružanje

Uspješan test sistema raktene odbrane Izraela

Uspješan test sistema raktene odbrane Izraela
Foto: Ilustracija | Uspješan test sistema raktene odbrane Izraela

JERUSALIM - Izrael je saopštio danas da je uspješno testirao sistem za presretanje balističkih projektila izvan Zemljine atmosfere.

Oružani sistem "strijela" dio je arsenala raketne odbrane koji je Izrael razvio u prethodnim godinama da bi se zaštitio u eventualnom sukobu u budućnosti sa starim rivalom Iranom ili regionalnim militantnim grupama, poput libanskog Hezbolaha ili palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze.

Ministarstvo odbrane navodi da je sistem detektovao metu i ispalio dvije rakete presretače, te da je misija bila uspješna, prenio je AP.

"Sa svakim korakom naprijed, sa svakim daljim razvojem, opremamo državu Izrael sposobnostima da se brani od prijetnji koje nastaju", saopštio je izraelski ministar odbrane Beni Ganc.

Sistem je razvila državna firma "Izraelska aero-svemirska industrija" u saradnji sa američkom Agencijom za raketnu odbranu.

Izrael je prošle godine koristio rakete za odbranu kraćeg dometa tokom rata u Gazi koji je trajao 11 dana, kada je Hamas ispalio više od 4.000 projektila na izraelsku teritoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije