Naoružanje

Uspješno drugo lansiranje ruske hipersonične rakete

Uspješno drugo lansiranje ruske hipersonične rakete
Foto: Screenshot / Youtube | Uspješno drugo lansiranje ruske hipersonične rakete

Uspjeh drugog probnog lansiranja hipersonične rakete "Cirkon" u dva mjeseca je veliki poduhvat, ali moguće je da će biti potrebno još minimum jedno lansiranje prije njego što zvanično bude predata vojsci, rekao je za "Sputnjik" bivši komandant Sjeverne flote admiral Vjačeslav Popov.

"Dva uspješna lansiranja zaredom već su ozbiljan korak ka zaključku o pouzdanosti rakete. Međutim, prerano je govoriti o njenoj sigurnoj pouzdanosti, nakon dva lansiranja, ali je to vrlo dobar pokazatelj za donošenje takvog zaključka u budućnosti", izjavio je Popov.

On je dodao da se raketa približava trenutku kada će biti predata vojsci. Možda će biti potrebno još jedno lansiranje, koje će potvrditi pouzdanost drugih sistema "Cirkona", a ne samo jednog.

"Vjerujem da, ako su lansiranja izvedena u okviru sveobuhvatnog programa, odnosno ne pojedinačnih jedinica, već čitavog kompleksa, onda su tri uspješna lansiranja dovoljna za prijem u vojsku i prelazak u kategoriju eksperimentalnih operacija", dodao je Popov.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je ranije da je hipersonična raketa uspješno lansirana sa fregate "Admiral Gorškov" u Belom moru, preletjela je 450 kilometara, dostigla brzinu od osam maha (9.500 kilometara na sat) i pogodila cilj u moru.

Ministarstvo odbrane je prvi put izvijestilo o lansiranju rakete "Cirkon" početkom oktobra.

Pretpostavlja se da raketa "Cirkon" može dostići brzinu devet puta veću od zvuka (tj, iznositi 10.700 kilometara na sat), dok će domet biti preko 1.000 kilometara.

Prema planu, kompleks će biti u upotrebi u periodu 2020-2021. godine. Kako napominju u Ministarstvu odbrane, "Cirkon" će se koristiti za opremanje višenamjenskih nuklearnih podmornica, fregata i nuklearne raketne krstarice "Admiral Nahimov".

Pored pomorske verzije, predsjednik Rusije Vladimir Putin je najavio i razvoj kopnenog "Cirkona", prenosi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije