Naoružanje

Veliko interesovanje za srpsko oružje na sajmu u Abu Dabiju

Veliko interesovanje za srpsko oružje na sajmu u Abu Dabiju
Foto: Tanjug | Veliko interesovanje za srpsko oružje na sajmu u Abu Dabiju

Očekujem da ova godina bude dobra za domaću odbrambenu industriju, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović poslije, kako kaže, uspješnog nastupa domaćih kompanija na jednom od najvećih sajmova naoružanja u svijetu "INDEX 2021" koji je održan u Abu Dabiju.

Stefanović, koji se upravo vratio iz Abu Dabija gdje je imao brojne susrete s kolegma iz brojnih zemalja, navodi za Tanjug da su kompanije domaće odbrambene industrije predvođene Jugoimport SDPR-om uspješno nastupile i ističe da je bilo dosta zainteresovanih širom svijeta za sklapanje ugovora i poslova sa srpskim firmama.

Poručio je da su srpski proizvođači pokazali da mogu da drže korak s modernim svijetom u proizvodnji savremenog naoružanja, ali i da su predstavili neke inovacije i modernizacije u oblasti naoružanja.

"Uveren sam i očekujem, posle interesovanja koje sam mogao da vidim na štandovima naših izlagača i interesovanja predstavnika država i vojski širom sveta, koji su razgovarali sa nama, da ova godina bude dobra za domaću odbrambenu industriju", rekao je Stefanović, sumirajući rezultate proteklog sajma koji je okupio u Nacionalnom izložbenom centru u Abu Dabiju više od 900 izlagača iz 59 zemalja.

Stefanović ističe da je to jedan od najvećih sajmova u svijetu posvećenih kopnenoj vojsci, ali i pomorstvu i dijelom avijaciji i da je uprkos situaciji s kovidom i ove godine veliki broj izlagača bio prisutan i da očigledno veliki broj zemalja smatra da je važno da predstave rezultate njihove odbrambene industrije,

"Ovo je i za nas bilo veoma značajno", ističe Stefanović.

Kako kaže, na njihovom štadu prvi put je bio integrisan i veći broj kompanija domaće odbrambene industrije koje su jedinstveno predstavile ponudu naoružanja, sve ono što se proizvodi u Srbiji, odnosno najveći dio toga.

"Hteli smo smo da pokažemo da je naša pamet, to jest srpski proizvođači kadri da drže korak sa modernim svetom u proizvodnji savremenog naoružanja, ali i da predstavimo neke inovacije i modernizacije naoružanja koje se već nalazi u sastavu velikog broja vojski u svetu", naveo je Stefanović.

Srbija je predstavila i projekte s kojima je otišla korak naprijed, na primjer, koji se tiču municije i sredstava kao što su "Tamnava" (višecijevi raketni lanser) i "Šumadija" (raketni sistem), PASARS (samohodni raketno-artiljerijski sistem), oklopni transporteri "Miloš" i "Lazar" kao i "Zastavin" programa lakog pješadijskog naoružanja i drugo, navodi ministar.

Objašnjava da je sklapanje ugovora sa zainteresovanim kompanijama uvijek složen proces, pošto nakon inicijalnog interesovanja i ponude, slijede pregovori u kojima ljudi iz naših firmi odlaze kod tih kompanija i obrnuto.

Stefanović je izrazio uvjerenje da je to budućnost srpske odbrambene industrije i istakao da je zato potrebno da svi radimo zajedno, da se udruži inženjerska pamet koju imaju kako bi dobili proizovde koji će biti interesantni strancima, ali i za opremanje Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije