Naoružanje

Visok nivo balističke i protivminske zaštite M-20 MRAP

Visok nivo balističke i protivminske zaštite M-20 MRAP
Foto: mod.gov.rs | Visok nivo balističke i protivminske zaštite M-20 MRAP

BEOGRAD - Ministarstvo obrane Republike Srbije saopštilo je danas da je vozilo M-20 6x6 ključni faktor za obezbjeđenje zaštićene mobilnosti pješadije Vojske Srbije, za koji je predviđeno da se ostvari kroz dvije familije borbenih oklopnih vozila točkaša domaće proizvodnje, te da je srednjoročni cilj da se nijedan vojnik ne prevozi u kamionu pod ceradom.

Ministarstvo podsjeća da savremene tendencije razvoja naoružanja i vojne opreme, ali i vojnih vozila imaju za cilj da povećaju bezbjednost vojnika na bojištu, produže vijek upotrebe sredstava, uz smanjivanje njihove cijene proizvodnje i održavanja.

"MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected Vehicle) odnosno ''Oklopna vozila sa protivminskom zaštitom zaštićena od dejstava iz zasjede'' naziv je koji se u vojnoj terminologiji koristi za vozila koja su otporna na minsko-eksplozivna sredstva i imaju odgovarajući stepen balističke zaštite ukrcnog dijela, koji omogućava zaštitu posade od streljačke municije i određenih tipova protivoklopnih sredstava", navodi Ministarstvo.

Ta vozila se, kako dodaju, upotrebljavaju za prevoženje jedinice u opasnim situacijama, kao što su ratne prilike ili učešće u multinacionalnim operacijama na terenima visokog rizika, koji zahtijevaju vozila visoke zaštite, prohodnosti i pokretljivosti.

"Novo oklopno borbeno vozilo M-20 MRAP 6x6 plod je domaće pameti, znanja naših inženjera i proizvod domaćih fabrika. To vozilo je namenjeno za bezbedno prevoženje jedinica i koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji", navodi Ministarstvo.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je srednjoročni cilj Vojske Srbije da se nijedan srpski vojnik više ne prevozi u kamionu pod ceradom, a novo vozilo, koje je u stanju da bezbjedno, sigurno i brzo preveze jedinice i da ih pritom zaštiti od dejstava različitog streljačkog pešadijskog naoružanja, ali i različitih mina, ogroman je iskorak.

Kod ovog rješenja, pogonska grupa sa motorom snage 205 kW, devetostepenim mjenjačkim prenosnikom i dvostepenim diferencijalnim razvodnikom pogona, smještena je u prednjem i srednjem dijelu vozila u podužnoj osi vozila.

Vozilo ima stalni pogon na sve točkove. Sa lijeve strane je smješten vozač, a sa desne komandir. Ukrcno-iskrcni dio posade se nalazi u zadnjem dijelu vozila. Ukupni broj članova posade je 12 - vozač, komandir, nišandžija na mitraljezu i devet članova posade. Posada ulazi i izlazi u oklopno tijelo kroz vrata na zadnjoj ploči vozila.

Postoje i dva otvora na krovnoj ploči kako bi u slučaju potrebe posada mogla da ih iskoristiti za prinudni ulazak odnosno izlazak. Bočna vrata koriste vozač i komandir. Sjedišta u ukrcno-iskrcnom dijelu vezana su za krov vozila, sklopiva su i preko sistema vođica i opruga efikasno apsorbuju udare i vibracije, što povećava komfor vožnje.

Kako je vozilo MRAP 6x6 rešenje na bazi komponenti terenskog automobila FAP 2228, to podrazumijeva da sistem za oslanjanje bude zavisnog tipa. Prednost koju pruža zavisno oslanjanje FAP-a 2228 je gotovo rješenje za koje nije potreban dalji razvoj i prilagođavanje šasiji vozila te je cijena drastično niža u odnosu na oslanjanje iz uvoza.

Pored "run-flat'' uložaka u pneumticima, čime se pokretljivost vozila podiže na najviši nivo.

Oklopna zaštita vozila obezbjeđuje zaštitu nivoa STANAG 3 sa svih strana vozila. Debljina pancirnih stakala je prilagođena standardu kako bi nivo zaštite bio istog nivoa na svim dijelovima vozila. Donji dio oklopnog tijela oblikovan je tako da se njime postiže zaštita od udarnog talasa eksplozije ispod vozila i samim tim zadovoljava karakteristike vozila MRAP koncepcije, navodi Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije