Naoružanje

Vještačka inteligencija kontrolisala borbeni F-16 tokom probnog leta

Vještačka inteligencija kontrolisala borbeni F-16 tokom probnog leta
Foto: Tanjug/AP | Vještačka inteligencija kontrolisala borbeni F-16 tokom probnog leta

BAZA EDVARDS - Eksperimentalni borbeni avion F-16 obavio je probni let pod kontrolom vještačke inteligencije, a u kabini je na prednjem sjedištu bio lično sekretar vazduhoplovnih snaga SAD Frenk Kendal.

Tokom simulirane vazdušne borbe "F-16" je kontrolisala vještačka inteligencija, a ne ljudski pilot.

Iako nova tehnologija nije u potpunosti razvijena, SAD planiraju čitavu flotu sa više od 1.000 borbenih letjelica opremljenih vještačkom inteligencijom. Prvi avion bi trebao da bude operativan do 2028. godine, prenio je AP.

Kendal je doputovao u bazu "Edvards" da bi vidio kako vještačka inteligencija upravlja avionom u realnom vremenu, prenosi Srna.

"Bezbjednosni je rizik ne imati ovo. U ovom trenutku, moramo ga imati", rekao je Kendal nakon što je sletio.

F-16 pod kontrolom vještačke inteligencije, nazvan "Vista", letio je sa Kendalom u munjevitim manevrima brzinom većom od 800 kilometara na čas, a njegovo tijelo trpilo je pet puta veći pritisak od sile gravitacije.

Suparnički avion letio je na udaljenosti od oko 300 metara, a protivici su pokušavali da izvođenjem manevara dovedu drugi avion u ranjivu poziciju.

Na kraju jednočasovnog leta, Kendal je bio nasmijan po izlasku iz kabine. Rekao je da je tokom leta vidio da vještačka inteligencija, iako se još razvija, može da odluči da li će da aktivira oružje u ratu ili ne.

Postoji i mnogo protivnika ove ideje. Stručnjaci za kontrolu naoružanja i humanitarne grupe duboko su zabrinuti da bi vještačka inteligencija jednog dana mogla samostalno da baca bombe bez konsultacija sa ljudima i traže veća ograničenja u njenoj upotrebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije