Naoružanje

Vlada Hrvatske objavila cijenu Rafala

Vlada Hrvatske objavila cijenu Rafala
Foto: Tango Six | Vlada Hrvatske objavila cijenu Rafala

Na dan dolaska predsjednika Francuske Emanuela Makrona u Zagreb, Vlada republike Hrvatske održala je sjednicu na kojoj je između ostalog usvojen Zaključak o strateškom partnerstvu dvije zemlje.

Dio o odbrani uključuje i nabavku višenamjenskih borbenih aviona 4. generacije Rafal za šta bi ugovor (država - država) svečano trebalo da bude potpisan danas oko podneva.

Iako i dalje postoje nedoumice u vezi preciznog iznosa cijene, ono što je navedeno od strane Vlade Hrvatske je da je MORH-u data saglasnost da se kroz državni budžet za cijeli posao izdvoji ukupno 1.155.508.893 evra uključujući PDV.

Kako je navedeno u Zaključku Vlade, nabaviće se 12 (polovnih) aviona i prateća oprema čija će otplata do pune cijene od 1,155 milijardi evra sa PDV-om trajati od tekuće pa sve do 2026. godine:

Početak obuke vazdušno-tehničkog osoblja predviđen je kraj 2022. godine, dok je početak obuke letačkog osoblja planiran početkom 2023. godine.

Uz avione u paketu se nalazi i moderan simulator letenja koji će omogućiti cjeloviti spektar obuke i validacije taktike, zemaljska i ispitna oprema, kao i pričuvni dijelovi te sveobuhvatna potpora firmi proizvođača.

"Prenos vlasništva nad avionima provesće se u Francuskoj te će do kraj 2024. godine u Hrvatskoj biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. i preostala četiri aviona. Sve avione će iz Francuske u Hrvatsku "prevesti" piloti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva", stoji u saopštenju Vlade Hrvatske.

Najzanimljivija stavka Vladinog saopštenja svakako je navođenje naoružanja koje će biti kupljeno za avione uz korišćenje interesantnih termina. Navodi se da je "osiguran moderan osnovni paket naoružanja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja za gađanje, raketiranje i bombardovanje ciljeva te obuka osoblja po načelu "obuka instruktora". Korišćenje termina "moderan" i "osnovni" paralelno ne otkriva mnogo.

Još jedna novina i pozitivan aspekt za HRZ u eksploataciji toliko sposobnog aviona je i konstatacija Vlade da će ugovorom biti obuhvaćena vojna saradnja, školovanje i održavanje zajedničkih vježbi francuskog i hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Danas je iznad Zagreba u podne planiran i prelet dva Rafala francuskog ratnog vazduhoplovstva.

(tangosix.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije