Naoružanje

Pratite nas na Google news

Vojska Srbije dobila novu pušku kakvu nemaju ni veće armije

Vojska Srbije dobila novu pušku kakvu nemaju ni veće armije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Vojska Srbije dobila novu pušku kakvu nemaju ni veće armije
N.N.

Vojska Srbije dobila je pušku kakvu nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije.

To je novouvedena modularna puška koja može da koristi municiju dva kalibra, 6,5 i 7,62 mm, a proizvodi je "Zastava".

Pripadnici Vojske Srbije na poligonu Nikinci prikazali su mogućnosti nove puške, ali i oklopnog vozila "Lazar 3" tokom obuke odjeljenja tog vozila, kom je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Prema riječima ministra Vulina, proces osavremenjavanja i uvođenja novih sredstava naoružanja u Vojsku Srbije je neprekidan.

"Modularna puška u kalibru 7,62, ali i u kalibru 6,5 je nešto što nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša. Modularna puška je postala dio našeg naoružanja, pripadnici 41. pešadijskog bataljona već vežbaju sa njom, uzimaju je kao svoje osnovno sredstvo i pokazuju da su naši konstruktori uradili izuzetan posao", rekao je ministar.

"Osim toga, videli smo i kako se upotrebljava oklopno vozilo pešadije 'Miloš' 4x4. Biće veliko pojačanje za pripadnike naših specijalnih jedinica i pokazuje da naši konstruktori mogu da se nose sa bilo kim od svojih kolega. Bez obzira koliko su neki bogatiji i razvijeniji, ne mogu da kažu da mnogo zaostajemo za njima. Proces osavremenjavanja, obučavanja, opremanja Vojske Srbije se nastavlja i nastavljaće se baš svakog dana. Mi smo vojno neutralna zemlja, Srbija se neće svrstavati ni uz jedan blok, ali da bi to bilo moguće i da bismo mogli samostalno da donosimo odluke moramo da imamo ovako opremljenu vojsku", naglasio je ministar Vulin.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da je u prethodnom periodu kao prioritet u povećanju sposobnosti Kopnene vojske bilo povećanje sposobnosti artiljerije, ali i pešadije, sa tri glavna pravca.

To su povećanje nivoa zaštite vojnika kroz novu generaciju zaštitne opreme, povećanje sposobnosti zaštićene mobilnosti, odnosno odgovarajuća oklopna borbena vozila točkaši koja mogu da izdrže izazove savremenog bojišta i bezbjedno prevoze pješadiju u borbi kao što je "Lazar" i povećanje ubojitosti vojnika koja se ostvaruje novim sistemom streljačkog naoružanja što podrazumijeva novu pušku i još osam novih tipova streljačkog naoružanja, novi sistem municije i novi set optičkih i optoelektronskih nišanskih sprava.

"Sve to zajedno treba da značajno poveća ubojitost naših vojnika pešadije za 30 do 50 procenata. Osnova svega toga je novi metak 6,5 mm koji je uveden u naoružanje posle iscrpnih ispitivanja prethodnih godina i nova modularna puška M19 6,5/7,62 mm koja je nedavno uvedena u naoružanje", naglasio je Miloradović.

Dodao je da je ona opremljena kompleksnim nišanskim sistemima - dnevni i refleksni optički nišan su standardni komplet puške, kao i termovizijski nišan koji će nositi određeni broj pripadnika svakog pješadijskog odjeljenja, a koji značajno povećava efikasnost tog odjeljenja i u noćnim dejstvima.

On je najavio da se do kraja ljeta očekuje da se preostali dio ove nove generacije streljačkog naoružanja uvede u naoružanje naše vojske i da se sa njima ubrzo opreme svi pešadijski bataljoni Vojske Srbije.

Na poligonu u Nikincima prikazani su i novi kompleti zaštitne balističke opreme T-18 i demonstrativni rad oklopnog vozila "Miloš", nakon uspešno završenih ispitivanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije