Naoružanje

Pratite nas na Google news

Vojska Srbije ojačana dronovima iz Kine

Vojska Srbije ojačana dronovima iz Kine
Foto: vs.rs | Vojska Srbije ojačana dronovima iz Kine
Srna

BEOGRAD - Ratno vazduhoplovstvo Srbije odnedavno je ojačano nabavkom šest bespilotnih letjelica, odnosno daljinsko pilotiranih vazduhoplova "CH-92A" i laserski vođenim avio-bombama iz Kine, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije.

U saopštenju je istaknuto da je nabavkom novih letjelica Vojska Srbije postala prvi korisnik takvih vazduhoplova u regionu i značajno unaprijedila sposobnosti izviđanja i dejstava iz vazduha.

Ove bespilotne letjelice mogu da se koriste za zadatke poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji, njihovog automatskog praćenja i napada ciljeva na zemlji laserski vođenim avio-bombama.

"Mogu se koristiti i za obaveštajne priprema bojišta, korekciju artiljerijske vatre, procenu efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije - bombi i raketa", navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva su ukazali da se laserski vođenim avio-bombama može dejstvovati po lako oklopljenim vozilima i utvrđenim objektima.

U saopštenju je istaknuto da je za Vojsku Srbije podjednako značajna i saradnja sa kineskim stručnjacima u domenu razvoja i proizvodnje domaće taktičke naoružane bespilotne letjelice srednjeg doleta "pegaz", kao i transfer tehnologija koje bi stručnjacima Vojnotehničkog instituta omogućile samostalno projektovanje i razvoj bespilotnih letjelica slične klase.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije