Naoružanje

Vremešni sovjetski obalski sistem "Utjos" još uvijek opasan

Vremešni sovjetski obalski sistem "Utjos" još uvijek opasan
Foto: YouTube/Screenshot | Vremešni sovjetski obalski sistem "Utjos" još uvijek opasan
N.N.

"Veteran iz doba Hladnog rata" je još uvek cijenjen u ruskoj ratnoj mornarici.

Portal The Drive se zainteresovao za video-snimak sa nedavnih manevara na Krimu koji je objavila televizija "Zvezda". Baterija obalskog raketnog sistema "Utjos" ispalila je protivbrodsku raketu 3M44 "Progres" koju je zatim uspešno presreo sistem protivvazduhoplovne odbrane "Štilj" sa fregate "Admiral Grigorovič".

Autor ističe da ovi manevri ne pokazuju samo novo naoružanje, nego i "neprolaznu važnost" starog sovjetskog sistema "Utjos" koji ruska mornarica još uvijek koristi. Video "pruža mogućnost da se detaljno pogleda dejstvo manje poznatog ruskog oružja, moćnog protivbrodskog sistema obalske odbrane ’Utjos’“.

Sistem je uveden u eksploataciju 1973. godine, a devet godina kasnije je modernizovan kada je dobio protivbrodsku raketu treće generacije "Progres" 3M44 sa varijantom koja ima nuklearnu bojevu glavu snage 350 kilotona.

U članku je istaknuto da „Utjos“ nije toliko efikasan kao savremeniji obalski raketni sistemi "Bastion" i "Bal", ali je još uvek cijenjen u Ratnoj mornarici Rusije.

"Čak i ako se ovaj veteran iz doba Hladnog rata sada samo djelimično koristi za obuku protivvazduhoplovne odbrane, ipak on i dalje ima korisnu ulogu".

(Russia Beyond)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije