Naoružanje

Zakazale njemačke moćne haubice u Ukrajini

Zakazale njemačke moćne haubice u Ukrajini
Foto: wikipedia.org | Zakazale njemačke moćne haubice u Ukrajini
N.N.

Prema informacijama iz dopisa zvaničnog Kijeva poslatog u nemačko ministarstvo odbrane, sedam haubica počelo je da pokazuje poruke o "greški u radu".

Od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, njemačke vlasti su na udaru kritika zbog oklijevanja da pošalju pomoći u naoružanju Kijevu, a uticajni list Špigl sada javlja da je dio tehnike koji je Berlin ipak poslao na ratište - zakazao.

Konkretno, nekoliko samohodnih haubica, moćnih PzH 2000, otkazalo je poslušnost svojim operaterima na frontu i moraju na popravak.

Prema informacijama iz dopisa zvaničnog Kijeva poslatog u njemačko ministarstvo odbrane sredinom ove sedmice, od sedam haubica koje su Ukrajini isporučene krajem juna, dio njih počeo je, nakon intezivne paljbe prema ruskim položajima, da pokazuje poruke "greška u radu" i da je neophodna popravka, prenosi B92.

Izvori iz Bundesvera kažu za Špigl da je problem vjerovatno u intenzitetu paljbe, a on je sasvim izvjesno veoma visok.

"Mehanizam za punjenje je u situaciji kada ispaljujete i po 100 šaržera na dan pod snažnim pritiskom, a mi imamo informacije da su Ukrajinci ispaljivali daleko više od toga", govori izvor iz njemačke vojske. Jedno punjenje ove samohodne haubice podrazumijeva 60 projektila.

Osim toga, vojnici na prvim linijama su navodno pokušavali da ispaljuju posebne, tzv. pametne rakete na preveliku udaljenost.

Bundesver je, čim je stigao dopis iz Kijeva, navodno obećao da će odmah poslati dodatnu količinu rezervnih dijelova kako bi se haubice što prije dovele u red.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije