Naoružanje

Započela NATO vježba Defender Europe

Započela NATO vježba Defender Europe
Foto: Tanjug/AP | Započela NATO vježba Defender Europe

Jedna od najvećih vježbi NATO, pod rukovodstvom oružanih snaga SAD, započela je uz učešće 28000 vojnika iz 26 zemalja članica NATO i tzv. „Kosovskih snaga bezbjednosti“.

U okviru vježbe biće izvedene vježbovne aktivnosti na 31 poligonu za obuku u 11 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Republika Bugarska, Republika Hrvatska, Estonija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, R. Severna Makedonija, Rumunija) i na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Defender Europe 2021 Vježba se sastoji u razmještanju snaga ekvivalenta divizije iz SAD u Evropu, koje koriste ranije razmještena sredstva ratne tehnike, nakon čega se zajedno sa poslugama razmještaju po poligonima za obuku.

Svoje aerodrome za potrebe izvođenja vježbe obezbjeđuju Albanija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Slovenija, dok pomorske luke obezbeđuju Albanija, Hrvatska, Njemačka, Grčka i Slovenija.

Uspostavljeno je i pet logističkih centara, i to u Albaniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Sloveniji.

Prošle godine je trebala da se održi najveća vežba NATO u Evropi u poslednjih 25 godina, ali je morala da bude znatno umanjenog obima uslijed pandemije virusa Covid-19.

I ove godine će vježba biti realizovana pod ograničenjima uslijed virusne infekcije, ali će se prostirati Balkanom i Crnomorskim regionom i koristiće ključne kopnene i pomorske rute koje povezuju Evropu, Aziju i Afriku.

Vježba se realizuje sa ciljem izgradnje operativnih sposobnosti i interoperabilnosti oružanih snaga zemalja članica NATO i partnerskih zemalja, demonstracije posvećenosti SAD NATO savezu, kao i demonstraciji SAD kao strateškog partnera u oblasti bezbjednosti na zapadnom Balkanu i Crnomorskom regionu i istovremeno održavajući svoje sposobnosti u sjevernoj Evropi, Kavkazu, Ukrajini i Africi.

Američka ratna mornarica i ratno vazduhoplovstvo imaće povećano angažovanje u odnosu na ono koje je prvobitno bilo planirano, pošto je vježba zamišljena više kao vježba jedinica kopnene vojske. Biće korišćena avijacija i elementi sistema protivraketne odbrane.

Od 28000 učesnika, oko 2100 će biti iz redova američke Nacionalne garde (NG Alabame, Floride, Ohaja, Tenesija i Zapadne Virdžinije) i još oko 800 iz rezervnog sastava. Oprema i ljudstvo će u toku ovog mjeseca biti dopremljeno iz SAD u Evropu. Narednog mjeseca jedinice će preuzeti opremu iz stokova opreme u Holandiji, Italiji i Nemačkoj.

U okviru vježbe Defender Europe 21, koju možemo nazvati krovnom vježbom, biće realizovano više vježbovnih aktivnosti manjeg obima, među kojima se izdvajaju vežbe:

Swift Response — početkom maja, vazdušnodesantne operacije u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji uz učešće više od 7000 vojnika iz 11 zemalja;

Immediate Response — od sredine maja do početka juna, u kojoj učestvuje više od 5 000 vojnika iz osam zemalja na 31 poligonu za obuku, gde će se izvoditi bojeva gađanja i logističke operacije;

Saber Guardian – uz učešće više od 13000 pripadnika oružanih snaga 19 zemalja, koji će u okviru ove vježbe izvoditi bojeva gađanja i operacije protivraketne odbrane, uz obimnu vježbu medicinske evakuacije;

Command Post Exercise — u junu, sa 2000 pripadnika koji će oformiti komandno mjesto multinacionalnih snaga i izvoditi komandno-štabnu vježbu, a kojom će biti obuhvaćene oružane snage 14 zemalja na dva kontinenta;

African Lion — od sredine maja do sredine juna, sa 5000 pripadnika oružanih snaga 24 zemalja, koja će biti realizovana u Maroku i predstavlja redovnu godišnju vežbu Komande američkih snaga u Africi i

Steadfast Defender — od sredine maja do početka juna, koja do sada nije realizovana i odnosi se na uvježbavanja ojačavanja snaga u Evropi prekomorskim snagama, sa ciljem demonstracije sposobnosti NATO za brzo razmještanje snaga u slučaju krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije