Naoružanje

Francuska naručila 42 nova borbena aviona Rafal

Francuska naručila 42 nova borbena aviona Rafal
Foto: Wikipedia/Ilustracija | Pala nova narudžba za Rafale

PARIZ - Francuska je naručila 42 borbena aviona Rafale od Dassault Aviationa u ugovoru vrijednom više od pet milijardi evra, objavilo je Ministarstvo oružanih snaga.

Kupovina dolazi u trenutku kada francuski zakonodavci izražavaju zabrinutost zbog francusko-njemačkog projekta razvoja nasljednika Rafalea. Sistem Future Combat Air, kao što je poznato, ne očekuje se da će ući u službu prije 2045. ili 2050., prema odboru za odbranu francuskog Senata, piše DefenseNews.

Francuska agencija za nabavu odbrane obavijestila je Dassault Aviation kao i dobavljače opreme Thales, Safran i MBDA o ugovoru za petu fazu proizvodnje aviona, saopštilo je ministarstvo.

"Ovo je izvrsna vijest za naš suverenitet i sigurnost te za naše oružane snage, koje će imati koristi od dodatnih Rafala s moderniziranim operativnim sposobnostima", rekao je ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu.

Rafale je ušao u službu francuske mornarice 2004. i francuskog ratnog vazduhoplovsta 2006., a djelovao je u Avganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji. Najnovijim ugovorom ukupan broj Rafala koje je Francuska naručila iznosi 234, uključujući posebnu narudžbu 2021. za 12 lovaca koji će zamijeniti avione prebačene u Grčku.

Izvozne narudžbe za Rafale trenutno iznose 261 novi avion, uključujući Egipat, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Indoneziju. Osim toga, Grčka i Hrvatska kupile su svaka po 12 korištenih Rafalea od francuskog ratnog vazdoplovtstva, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije