Nauka

AI roboti mogu da razviju predrasude isto kao ljudi

AI roboti mogu da razviju predrasude isto kao ljudi
Foto: N.N. | AI roboti mogu da razviju predrasude isto kao ljudi

Za razliku od ljudi koji imaju emocije, roboti se obično opisuju kao hladni i ne baš brižni automatoni koji baziraju sve svoje postupke i odluke na informacijama i podacima koji su im dostupni.

Međutim, u studiji istraživača na Univerzitetu u Kardifu i MIT-a otkriveno je da roboti zapravo imaju sposobnost da razviju predrasude kao i ljudi, izvještava TechCrunch.

Studija je uključivala istraživače koji su postavili simuliranu igricu, gdje roboti mogu da odluče da li žele da doniraju/poklanjaju nešto drugim robotima unutar ili van svoje lične grupe. Ovo je zasnovano na reputaciji svakog robota i strategiji donacije.

Istraživači su otkrili da je tokom vremena došlo do porasta predrasuda prema robotima koji nisu bili dio unutrašnje grupe. U preko hiljadu simulacija, roboti su naučili nove strategije kopiranjem od drugih bilo u okviru svojih grupa ili van njih.

Studija je utvrdila da su strategije koje su roboti prepisivali jedni od drugih dale bolje rezultate u kratkom roku, što ukazuje na to da nije nužno neophodna visoka kognitivna sposobnost za razvoj predrasuda.

Prema riječima profesora sa Kardif Univerziteta, Rodžera Vitakera, “Naše simulacije pokazuju da su predrasude moćna sila prirode i kroz evoluciju, lako se može podstaknuti u virtuelnim populacijama, na štetu šire povezanosti sa drugima. Zaštita od predrasuda grupa može nehotično dovesti do pojedinaca koji formiraju druge predrasudne grupe, što dovodi do podeljene populacije. Te rasprostranjene predrasude je teško obrnuti.“

Dodao je: „Moguće je da autonomne mašine sa sposobnošću identifikacije sa diskriminacijom i kopiranjem drugih mogu u budućnosti biti podložne fenomenima predrasuda koje vidimo u ljudskoj populaciji.“ Ovo je zanimljivo otkriće i moglo bi biti ključno u budućnosti prilikom razvijanja rešenja koja su više autonomna – uostalom, ne želimo da živimo u svetu gde roboti na kraju favorizuju robote nad svojim ljudskim stvaraocima, zar ne?”

(PC/Ubergizmo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije