Nauka

Amazonova Alexa se pretvara u kućnog doktora?

Amazonova Alexa se pretvara u kućnog doktora?
Foto: N.N. | Amazonova Alexa se pretvara u kućnog doktora?

Prvi čovjek Amazona Džef Bezos je u januaru najavio partnerstvo s investicijskom bankom JP Morgan te investitorom Vorenom Bafetom ne bi li smanjio cijenu zdravstvenih usluga u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegov glavni alat za to će biti – digitalni asistent Alexa.

Prvi korak koji kroči prema jeftinijim zdravstvenim uslugama je, prema planovima Amazona, pretvaranje Alexe u kućnog doktora. Prema nekim najnovijim dokumentima koji su došli u ruke CNBC-a, ta najveća knjižara na svijetu navodno osniva svoj tim za “zdravlje i wellness” u sklopu samog odjela za razvoj njihovog svima dobro poznatog digitalnog asistenta.

Taj tim će predvoditi veteranka u Amazonu, Rejčel Jiang, a njihov glavni zadatak će biti poboljšanje Alexinih funkcija na području zdravstvene njege, poput pomoći mladim roditeljima ili asistencije pacijentima s dijabetesom. To je jedan vrlo zahtjevan zadatak, s obzirom na to da cijeli projekt mora pomno slijediti rigorozne standarde o privatnosti koje nalažu američki zakoni.

Ako navedenom timu to sve pođe za rukom, spomenuta usluga bi mogla iz temelja promijeniti način na koji pacijenti komuniciraju sa svojim doktorima. Umjesto da kopaju po Googleu i zaključuju da dvodnevna prehlada ima povezanosti s nekakvim rakom, asistent Alexa će im omogućiti da svoje medicinske kartone šalju direktno doktoru.

(geek.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije