Nauka

Amerikancu uspješno presađeno lice i obje šake

Amerikancu uspješno presađeno lice i obje šake
Foto: YouTube/Screenshot | Trijumf mukrohirurgije - Amerikancu uspješno presađeno lice i obje šake
N.N.

Posle 23 časa na operacionom stolu, Džo Dimeo postao je prvi čovjek u istoriji kojem je uspješno presađeno lice i obe šake.

Doktori sa njujorške univerzitetske bolnice „Langon helt“ uspešno su izveli istorijsku transplantaciju lica i obe šake noćnom radniku iz Nju Džerzija.

"Uspjeli smo u ovom nevjerovatnom poduhvatu koji pokazuje da možemo da nastavimo sa novim izazovima i dalje napredujemo na polju presađivanja“, rekao je doktor Eduardo D. Rodrigez, koji je do sada vodio četiri operacije presađivanja lica.

Džo Dimeo, noćni radnik iz Nju Džerzija zadobio je opekotine trećeg stepena na više od 80 odsto površine svog tela u saobraćajnoj nesreći u julu 2018. godine, kada je zaspao za volanom dok se vraćao kući sa posla.

Nakon eksplozije automobila, Dimeo je proveo u bolnici u Džu Džerziju više od 4 meseca, od toga dva meseca u indukovanoj komi. Vrhovi prstiju su mu bili amputirani, lice teško povređeno i oštećeno, a usne i kapci odstranjeni.

Operacije koje su mu spasile život ostavile su ga sa oslabljenim vidom, otežanim kretanjem i narušenim kvalitetom života.

Posle više od 20 rekostruktivnih operacija, Dimeo je 10 meseci proveo na listi, pre nego što je pronađen donor lica. Dva dana nakon toga, 10. avgusta operacija presađivanja počela je u njujorškoj bolnici.

"Ovo je dar koji dolazi jednom u životu i nadam se da će porodica donora pronaći neku utehu znajući da deo njega živi sa mnom. Ja i moji roditelji smo izuzetno zahvalni na drugoj šansi", rekao je Dimeo za Tudej šou na En-Bi-Siju.

(RTS)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije