Nauka

Arheološko otkriće vijeka u Prokuplju: Slučajno pronađena prostorija puna blaga

Arheološko otkriće vijeka u Prokuplju: Slučajno pronađena prostorija puna blaga
Foto: Screenshot/Kurir | Arheološko otkriće vijeka u Prokuplju: Slučajno pronađena prostorija puna blaga

Na brdu Hisar u centru Prokuplja slučajno je pronađeno veliko arheološko nalazište koje otkriva mnoge slojeve prošlosti, a prema prvim naznakama prostorija koja je pronađena datira iz bronzanog doba.

Prostorija je slučajno otkrivena kad se radio projekat revitalizacije tvrđave na Hisaru i trebalo je napraviti saobraćajnu prilaznicu i parking.

Bager je kopajući naišao na dijelove zidova i već tri mjeseca traju istraživanja lokaliteta. Njih izvodi arheolog Narodnog muzeja Toplice Sanja Krasić koja kaže da je oduševljena onim što je već otkriveno.

"Reč je o ogromnoj prostoriji površine 14 puta 9 metara sa dubinom preko tri metra. Zid je odlično očuvan i vidi se da je svaka civilizacija nadograđivala svoj. Već sada smo pronašli mnoštvo predmeta, a jedan od vrednijih je germansko koplje sa zlatnim vrhom, kao i uljana lampa, koja je odlično očuvana. Tek kad se završi istraživanje imaćemo kompletnu sliku i moći će da se definiše namena objekta u gradu koji je zaista postojao", kaže Krasićka.

Dodaje da je lampa iz 5. vijeka, pronađeni novac cara Justinijana datira iz 6. vijeka kao i fibule odnosno ukrasne šnale za odjeću i ranovizantijski krst. Svi predmeti su odlično sačuvani.

"Moći će da se prati period od praistorije do najnovijih vremena", dodaje sagovornica.

Nova otkrića samo su potvrdila ranije pretpostavke da je brdo Hisar bio razvijen grad i da je vijekovima mijenjao svoje vlasnike.

Ipak, prvi put se brdo Hisar i crkva Svetog Prokopija, koja je u podnožju, pominju u Povelji Hilandaru kneginje Milice 1395. godine. Brdo koje je u centru Prokuplja poznato je i prema tome što je doktor Aleksa Savić na njegovom vrhu sagradio Savićevac, zgradu koju je poklonio gradu, a koja je trebalo da bude sanatorijum, ali tu namjenu nikada nije imala.

U podnožju brda je i takozvana Latinska crkva iliti crkva Jug Bogdana, a rijeka Toplica oko Hisara pravi epigeniju, to jest, na dva mjesta teče uzvodno.

Čitav dakle prostor je jedna velika istorija, koja je tek po malo otkrivena, a ova nova istraživanja daće doprinos osvetljavanju života u vremenima koja su davno prošla.

(Kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije