Nauka

Pratite nas na Google news

Arheolozi pronašli mumiju staru 1.600 godina

Arheolozi pronašli mumiju staru 1.600 godina
Foto: Ilustracija | Arheolozi pronašli mumiju staru 1.600 godina
N.N.

Egipatski i španski arheolozi su u egipatskom južnom gradu Luksoru, na istočnoj obali Nila pronašli drveni sanduk u kojem se nalazila mumija stara 1.600 godina koja datira iz 17. dinastije, tačnije perioda 17. faraonske porodice.

"Egypt Today" piše da je drveni sanduk imao dimenzije 1,75 puta 0,33 metra, a u njemu su bili u lošem mumificiranom stanju posmrtni ostaci 15-godišnje djevojke.

U uhu mumije su pronađene spiralne bakarne naušnice, na rukama dva prstena od kojih je jedan izrađen od kostiju, a drugi je na sebi imao plave staklene perle povezane žicom na metalnoj podlozi.

U jednodijelnom javorovom sanduku pronađene su i četiri ogrlice izrađene od dragog kamenja različitih boja.

Osim toga, u platnene zavoje bio je umotan i srveni ushabti. Riječ je o figurici i zavoju koji je su na sebi imali hijeratski tekst koji otkriva identitet vlasnika.

Pronađen je i par kožnih sandala koje su poticale iz 17. dinastije te su bile crvene s različitim motivima na njima koji zapravo prikazuju boga Besu, božicu Tavaret, nekoliko mačaka, ibeks i rozetu. Sandale stare 3.600 godina pronađene su u dobro očuvanom stanju. Po dekoraciji i veličini sandala zaključuje se da su pripadale ženi.

Mumija je u sanduku bila položena na desnu stranu, a arheolozi su tokom istraživanja pronašli i kapelu koja je napravljena od blata i cigle, ali i nešto od pogrebne opreme.

Takođe, pronađen je i mali kovčeg koji se nalazio suprotno od kapele koji je takođe napravljen od blata i cigle te je još zatvoren i zavezan žicom.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije