Nauka

Autonomni dron pobijedio u trci dva ljudska pilota

Autonomni dron pobijedio u trci dva ljudska pilota
Foto: Screenshot/YouTube | Autonomni dron pobijedio u trci dva ljudska pilota
N.N.

Istraživači sa Univerziteta u Cirihu stvorili su algoritam koji je omogućio bespilotnoj letjelici da, uz pomoć vještačke inteligencije, pobijedi dva ljudska pilota na eksperimentalnoj trkačkoj stazi.

Do nedavno, ne bi vam palo na pamet da autonomni dron u trci može da pobijedi ljudskog pilota. 

Sada, uz pomoć novog algoritma, već se razmišlja o novim praktičnim primjenama ovog saznanja.

Ranije su istraživači pravili pojednostavljene modele putanja kvadrokoptera, kako bi uspjeli da isračunaju optimalnu putanju. Međutim, ovog puta su uzeli u obzir ograničenja drona, prenosi B92.

"Ključna ideja je da naš algoritam samo govori dronu da prolazi kroz sve tačke na putanji, ali ne i kako i kada bi to trebalo učiniti", rekao je doktorand i autor Philipp Foehn.

Kako bi poređenje prošlo pošteno, istraživači su pustili ljudske pilote da treniraju na stazi i postavili spoljne kamere da u realnom vremenu algoritmu pošalju tačan položaj bespilotne letjelice. Pošto su i ljudi i vještačka inteligencija bili obučeni, algoritam je pobjeđivao ljude u svakom krugu.

Potencijalne primjene u mnogim oblastima

Pretpostavka je da bi istraživanje moglo da dovede do bržih dronova u praktičnoj primjeni u realnom svijetu. Očekuje se da taj dron može da ima ogromne primjene u isporuci paketa, inspekciji, pretraživanju i spasavanju i drugim oblastima.

Sljedeći korak je učiniti sistem manje računski zahtijevnim i omogućiti mu rad na samom dronu, umjesto uz pomoć spoljnih kamera.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije