Nauka

Bečki univerzitet stavlja kovid-19 antigene besplatno na raspolaganje

Bečki univerzitet stavlja kovid-19 antigene besplatno na raspolaganje
Foto: N.N. | Bečki univerzitet stavlja kovid-19 antigene besplatno na raspolaganje

Nova baza podataka Univerziteta prirodnih resursa i bionauka (BOKU) omogućiće svim naučnicima da brzo i lako koriste antigene visokog stepena čistoće za sopstvena istraživanja u vezi sa kovidom-19.

Iz Mreže za međunarodnu komunikaciju Grada Beča navedno je da je testiranje na antitijela važan alat za procjenu učinkovitosti kandidata za vakcinu i za dobijanje prikladnih modaliteta vakcinisanja. Visoka razina specifičnosti i osjetljivosti su od velike važnosti za kvalitetu testa na antitijela, zato što ocjenjuju da li određeni test može pouzdano da razlikuje oboljele od zdravih.

Posljednja četiri mjeseca BOKU se bavio razvojem proteina (antigena) specifičnih za SARS CoV-2 u različitim biotehnološkim proizvodnim sistemima sa ciljem da identifikuje idealne kandidate za potvrdu SARS CoV-2 antitijela u serumu. Trenutno se u bazi podataka ovog univerziteta nalaze dva antigena za dijagnostiku i rastvorljiva forma spike proteina koji virus korona koristi da bi napao ćelije.

BOKU je odlučio da svoje antigene stavi na raspolaganje i drugim akademskim i komercijalnim partnerima za njihova istraživanja u vezi sa kovidom-19, imajući u vidu da sve laboratorije ne posjeduju tehnologije koje omogućavaju genetičku rekombinaciju antigena.

Kako bi se pravovremeno odgovorilo na sve zahtjeve, start-up "Novasign GmbH" je razvio je i online platformu, a kompanija Amazon obezbijedila odgovarajuće kapacitete za IT infrastrukturu. Naučnici se mogu jednostavno putem portala www.portal.boku-covid19.at prijaviti za antigene, a troškove slanja paketa pritom snose sami. 

BOKU je zajedno sa Veterinarskim univerzitetom i Medicinskim univerzitetom u Beču dobio finansijsku pomoć za svoje istraživanje od Bečkog fonda za nauku, istraživanja i tehnologiju u okviru podrške za kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije