Nauka

Biodizel od taloga kafe

Biodizel od taloga kafe
Foto: N.N. | Biodizel od taloga kafe

Dok gomile otpada i đubreta rastu u industrijalizovanim i zemljama u razvoju, naučnici eksperimentišu sa novim metodama pretvaranja đubreta u koristan materijal, od biodizela do hrane. Šta je zajedničko za talog kafe i plastični otpad? Oba su jedinjenja ugljenika, pa stoga i imaju određeni energetski sadržaj, ali je ogroman izazov izdvojiti te činioce ekonomično i na ekološki način.

Istraživači sa Lankaster univerziteta u Engleskoj tvrde da su pronašli način da pretvore talog kafe, često korišten kao đubrivo, u biodizel.

"Novina procesa je u tome što se razlaganje masti, ekstrakcija i reakcija spajaju, odvijaju istovremeno. U ovom slučaju generalno u hemijskom inženjeringu kada spojimo dvije operacije u jednu, ideja je da smanjimo trošak procesa i investicije", objašnjava Vesna Najdaković-Visak sa Univerziteta Lankaster. Uprkos činjenici da električni automobili postaju sve popularniji, stručnjaci tvrde da će se u bliskoj budućnosti u proizvodnji kamiona, lokomotiva i brodova koristiti dizel motori. Zbog toga dizel proizveden od kafe ima smisla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije