Nauka

Pratite nas na Google news

Borba za Teslu u Mađarskoj: Uče da je Hrvat, Srbi negoduju

Borba za Teslu u Mađarskoj: Uče da je Hrvat, Srbi negoduju
Foto: N.N. | Borba za Teslu u Mađarskoj: Uče da je Hrvat, Srbi negoduju
N.N.

Srpska manjina u Mađarskoj nezadovoljna je što se u mađarskim udžbenicima istorije Nikola Tesla predstavlja kao naučnik hrvatske pripadnosti i namjerava tražiti ispravku takve tvrdnje, javlja Radio televizija Vojvodine (RTV).

"Tesla je fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog porijekla", prenosi RTV dio teksta iz udžbeniku "Istorije", u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika.

"S tim problemom se, u stvari, suočavamo već decenijama, pa smo svojevremeno, među više uglednih Srba, našu školu nazvali baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj", izjavila je Jovanka Lastić, direktorka vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog koleguma "Nikola Tesla2 u Budimpešti.

Prema njenim riječima "sama obrazovna ustanova malo toga može učiniti da se propust ili greška ispravi, s više uspjeha može nastupiti Samouprava Srba u Mađarskoj, ali bi i matična država trebala jasno ukazati na činjenice o porijeklu čuvenog naučnika".

"Kao član Nacionalnog vijeća za izdavanje udžbenika na sljedećoj sjednici ću iznijeti svoj stav o ovom problemu, ali ne znam koliki će biti odjek, s obzirom na jak lobi i uticaj hrvatske zajednice u Mađarskoj", dodala je Lastić.

RTV prenosi podatke s Vikipedije na mađarskom jeziku na kojoj piše da Nikola Tesla "Srbin rođen 10. jula 1856. godine u pravoslavnoj, svešteničkoj porodici u Smiljanu, u Lici, tada u Habzburškoj monarhiji, a kasnije postao srpsko-američki naučnik svjetskog glasa".

(Hina/Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije