Nauka

Britanski mediji pišu o naučnici Ivani Morić

Britanski mediji pišu o naučnici Ivani Morić
Foto: bg.ac.rs | Britanski mediji pišu o naučnici Ivani Morić

Ugledni britanski portal koji se bavi temama iz oblasti zdravlja "News Medical" objavio je tekst o srpskoj naučnici iz Instituta za molekularnu biologiju i genetičko inženjerstvo (IMGGI) u Beogradu dr Ivani Morić, koja je prezentovala po prvi put primjenu visokopropusnog sekvenciranja u Srbiji i mogućnosti korišćenja u budućnosti.

Ona je na 17. Međunarodnoj konferenciji genomike koju je organizovala kompanija BGI Genomics u Rigi, predstavila rad Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo koji se odnosi na zdravlje ljudi, istraživanje rijetkih bolesti, razvoj novih antimikrobnih i antivirusnih agenasa, kao i dio posvećen zelenim molekularnim biotehnologijama, kao što su biokataliza i zeleni procesi.

U tekstu se podsjeća da je nakon proglašenja pandemije virusa korone, saradnja između IMGGI i BGI počela izgradnjom dvije laboratorije, te da je u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Srbije postavljena prva laboratorija.

Uslijedila je još jedna saradnja IMGGI i BGI na izgradnji Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, koji je otvoren prošle godine, a zaposleni su imali obuku u vezi sa kovidom, sekvenciranjem cijelog egzoma, sekvenciranjem cijelog genoma i neinvazivnim prenatalnim testiranjem.

Doktorka Morić je navela da je ta obuka pružila dobru osnovu za dalja istraživanja, prije svega kada je riječ o omikron soju.

"Do sada smo morali da šaljemo uzorke van Srbije na testiranje. Ali nadamo se da će se ovi testovi od sada raditi u Srbiji", kazala je Morić.

Navodi se da su novi kapaciteti Centra omogućili da aplicira za evropske projekte, kao što je program Horizont Evropa, a prvi koji je dobio sredstva bio je "Farmakogenomički centar u ojačanom IMGGI - PharmGenHUB", gdje će biti sekvencirano 250 cijelih genoma.

Centar planira da ponudi i prenatalno NIFTI Pro testiranje za građane Srbije, a Morić je ukazala na stratešku poziciju Srbije na Balkanu i da ukoliko su susjedi zainteresovani centar im može ponuditi svoja NIFTI rešenja, jer će troškovi transporta u vezi sa ovim testovima biti relativno niži.

U tekstu se navodi i da je implementacija sekvenciranja visoke propusnosti usklađena sa transformacijom koju IMGGI preduzima i da Vlada Srbije planira da u Beogradu izgradi kampus BIO4, objekat od 20 hektara koji će se fokusirati na biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije