Nauka

CERN prekinuo saradnju sa naučnikom, razlog - seksistička izjava

CERN prekinuo saradnju sa naučnikom, razlog - seksistička izjava
Foto: Ilustracija | CERN prekinuo saradnju sa naučnikom, razlog - seksistička izjava

Evropski institut za nuklearno istraživanje CERN odlučio je danas da prekine saradnju s italijanskim naučnikom Alesandrom Strumiom, koji je izjavio da su žene manje sposobne za fiziku od muškaraca i optužio žene da se zapošljavaju na račun ravnopravnosti s muškim polom.

"Nakon vlastite istrage, CERN je odlučio da oduzme profesoru status predavača", naveo je institut u saopštenju, piše BBC.

Strumia je u svojoj prezentaciji lane u septembru, ilustrovanu dijagramima, dijapozitivima i tabelama, rekao da su muškarci izloženi sve većoj diskriminaciji na području fizike.

Utvrdio je da sve veća uloga žena na poslovima povezanim s fizikom nije rezultat njihove kvalifikacije, nego sve češćih rasprava o ravnopravnosti polova.

"Fiziku su stvorili i izgradili muškarci, u nju se ne ulazi na poziv", napisao je na dijapozitivu.

Italijanski naučnik sa univerziteta u Pizi, ovo predavanje je održao u okviru radionice koju je u septembru u Ženevi organizovao CERN na temu "Teorija visokih energija i pol".

Njegova analiza brzo je odbačena kao nenaučna i netačna od strane eksperata.

Profesor Strumia rekao je za BBC da bi se njegova analiza na kraju pokazala tačnom, ako bi mu naučni časopisi omogućili da objavi svoje istraživanje.

"Dodatna provera je potvrdila da su moji rezultati korektni i u skladu sa stručnom literaturom", rekao je Strumia.

Više naučnica koje su učestvovale u toj radionici optužile su ga posle na društvenim mrežama za seksisticke izjave.

Profesor Strumija je odgovorio da "Nauka ne može da uvredi kada iznosi činjenice koje izazivaju ideje koje se drže za svete" i dodao da misli da je ova odluka CERN-a nepravedna i da njegovi argumenti nisu adekvatno vrednovani, navodi BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije