Nauka

Pratite nas na Google news

CERN prvi put organizuje program za usavršavanje profesora iz BiH

CERN prvi put organizuje program za usavršavanje profesora iz BiH
Foto: Ilustracija | CERN prvi put organizuje program za usavršavanje profesora iz BiH
N.N.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) i Asocijacija za napredak nauke i tehnologije (ANNT) pozivaju sve zainteresirane na prvi bh. program za profesore koji će se održati od 4. do 8. februara 2020. godine na CERN-u u Švajcarskoj.

Naučna predavanja biće jezički prilagođena profesorima iz BiH, posjete eksperimentima na CERN-u, izložbe, te praktične radionice koje imaju za cilj upoznati učesnike s trenutnim istraživanjima u fizici čestica.

Po povratku u BiH, poručuju da će svi učesnici biti ambasadori CERN-a koji će usvojeno znanje prenijeti na buduću generaciju fizičara, inžinjera, IT stručnjaka itd.

Program je potpuno besplatan za sve učesnike, a CERN pruža svu naučnu, administrativnu i tehničku podršku kao i parcijalnu novčanu podršku za ostale troškove. ANNT organizuje prevoz autobusom iz Sarajeva do Ženeve i nazad, te smještaj u CERN-ovom hostelu i prehranu u CERN-ovom restoranu, prenosi "Klix.ba".

Prijave je moguće poslati najkasnije do 2. decembra 2019. godine putem zvanične web stranice, a komisija za selekciju učesnika će posebno obratiti pažnju na motivaciono pismo aplikanata.

Najčitanije