Nauka

Četiri Festivala nauke

Četiri Festivala nauke
Četiri Festivala nauke

Već četiri godine kroz demonstracije, eksperimente i predavanja Festival nauke, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije RS, pomaže posjetiocima da u sebi otkriju potencijal za bavljenje naučno-istraživačkim radom.

Festival nauke je prvi put u Srpsku doveo humanoidnog robota Nao, planetarijum, omogućio pet minuta razgovora s naučnikom i odškrinuo vrata novog univerzuma u kojem postaje jasno po kojim principima funkcioniše svijet oko nas.

Od 2011. godine, kada je prvi put održan festival, o njemu su izvještavali svi mediji u Srpskoj, a nekoliko hiljada posjetilaca uživalo je u predstavama desetina izlagača.

Među njima su glavnu riječ vodili predavači i studenti sa fakulteta dva javna univerziteta iz Republike Srpske, ali i sa privatnih fakulteta, srednjih i osnovnih škola, te naučne ustanove kao što je Centar za promociju nauke iz Beograda (CPN). Zahvaljujući planetarijumu CPN-a, koji je u najvećem gradu Srpske gostovao dva puta, nekoliko hiljada banjalučkih osnovaca je otkrivalo tajne nebeskih tijela, sazviježđa, vasione...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije