Nauka

"Coca Cola" korištenjem AI kreirala ukus (VIDEO)

"Coca Cola" korištenjem AI kreirala ukus (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | "Coca Cola" korištenjem AI kreirala ukus (VIDEO)

"Coca-Cola" je upravo lansirala novi ukus koji je kreirala uz pomoć vještačke inteligencije (AI). Kompanija ga naziva gaziranim napitkom "iz budućnosti". Napitak je dostupan u ograničenom vremenskom periodu i dolazi u dvije varijante - redovnoj verzji i verziji bez šećera.

Naziv napitka je "Y3000", što je predstavlja svakako futuristički zvučan naziv, mada više podsjeća na Skajnet i vojsku zlih Terminatora nego na osvježavajuće piće. "Coca-Cola" nije pružila više detalje o tačnom sastavu ili ukusu novog napitka. Međutim, osobe koje su testirale ovaj napitak opisuju ga da ima sličan ukus kao sladoled od maline.

Kompanija je objavila informacije o procesu stvaranja. Proces stvaranja novog ukusa počeo je sa sakupljanjem informacija o tome kakav ukus potrošači preferiraju. Zatim su ovi podaci unijeti u sistem vještačke inteligencije kako bi se kreirao jedinstven ukus.

"Coca-Cola" je takođe koristila vještačku inteligenciju pri dizajniranju limenke. Dizajn podsjeća na stil generisanja slika koji se može vidjeti na platformama kao što su Dall-E ili Midjourney.

"Y3000" proizvod će biti dostupan samo u ograničenom izdanju. Međutim, nije navedeno kada će ovaj napitak biti povučen sa tržišta i kada će prestati da se prodaje. Poređenja su napravljena između ovog napitka i drugih futurističkih proizvoda kao što su bili sušeni sladoled "Dippin’ Dots" i prozirni napitak "Crystal Pepsi", koji su takođe bili neobični ili inovativni, ali su kasnije bili povučeni sa tržišta.

Napitak će biti dostupan za kupovinu tokom jeseni. Takođe, "Coca-Cola" je najavila saradnju sa prestižnim brendom ulične mode po imenu "Ambush", navodi "PCpress". Plan je lansiranje kolekcije odjeće koja će biti inspirisana napitkom "Y3000".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije