Nauka

Pratite nas na Google news

Crv koji jede plastiku i luči alkohol dospio u ruke naučnika

Crv koji jede plastiku i luči alkohol dospio u ruke naučnika
Foto: Pixabay | Crv koji jede plastiku i luči alkohol dospio u ruke naučnika
N.N.

Sposobnost crva da grickaju polietilen i luče glikol potiče od specifičnih bakterija koje se nalaze u njihovim crijevima.

Istraživači sa Univerziteta Brandon u Kanadi postigli su napredak u razumijevanju prirode malog crva koji očigledno može da opstane na "dijeti" od plastike, prenosi Forbs.

Magazin navodi da je sićušno stvorenje, poznato kao "voštani crv", došao u središte pažnje 2017. godine, kada su naučnici ustanovili da bi ova vrsta glista, koja inače živi u košnicama i jede vosak, mogla postati odgovor na bar neke aspekte problema sa zagađenjem životne sredine s kojima se čovječanstvo suočava u današnje vrijeme. Naime, ova vrsta glista ima sposobnost da jede polietilen - vrstu plastike koja se obično koristi u ambalaži poput plastičnih kesa, i veoma sporo se razgrađuje.

Ovog puta istraživački tim je utvrdio da je oko 60 voštanih crva uspjelo da pojede više od 30 kvadratnih centimetara plastične kese za manje od nedjelju dana, izlučujući glikol, "oblik alkohola", tokom procesa.

Crvi su očigledno sposobni da izvrše takav podvig zahvaljujući specifičnim bakterijama koje se nalaze u njihovim crijevima.

"Ono što naše istraživanje pokušava da otkrije je kako voštani crv i bakterije u njegovim crijevima zajedno rade kako bi omogućili tako efikasnu razgradnju plastike. Jednom kada to shvatimo možemo da upotrijebimo te informacije kako bismo osmislili bolje alate za uklanjanje plastike iz našeg okruženja", rekao je dr Brajan Kason, jedan od autora nove studije.

Dr Kason i njegov kolega i koautor studije, dr Kristof  Lemoin žele da dodatno ispitaju vezu između crva i njihovih crijevnih bakterija kako bi bolje razumjeli "sinergiju" kojom se "ubrzava razgradnja plastike", rekao je Lemoin.

(Sputniknews.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije