Nauka

Da li će vještačka inteligencija uskoro da uništi čovječanstvo?

Da li će vještačka inteligencija uskoro da uništi čovječanstvo?
Foto: Pixnio | Da li će vještačka inteligencija uskoro da uništi čovječanstvo?

Navodno, ovo je tema na svakoj večeri i tokom uobičajnih ćaskanja. Ako se nađete u situaciji da razgovarate o vještačkoj inteligenciji (AI) s nekim ko je IT potkovan, znajte da može da vas pita o vašem "p(doom)" stavu.

Upravo ove je "vruća tema", koja je postala dio svakodnevnih razgovora istraživača u Silicijumskoj dolini tokom posljednjih mjeseci.

P(doom), odnosno "probability of doom" (u prevodu: vjerovatnoća propasti), je kvazi-empirijski način izražavanja vjerovatnoće da smatrate da će AI uništiti čovječanstvo.

Ovo omogućava drugim AI stručnjacima da znaju vaš stav o ovoj tehnologiji, bez dubljeg ulaženja u temu egzistencijalnog rizika.

Neko ko ima p(doom) od 50 procenata može se okarakterisati kao Q"doomer", dok se neko sa pet procenata smatra tipičnim optimistom. Bez obzira na stav ljudi, ovo sada služi kao korisna tema za ćaskanje.

"Dio je gotovo svakog razgovora tokom večere", ističe Aron Levi, izvršni direktor klaud platforme Box.

Ne treba da čudi što žargon kao što je p(doom) postoji. Strahovi od tehnologije, kako apokaliptične tako i svakodnevne, povećali su se sa porastom generativne vještačke inteligencije i velikih jezičkih modela kao što je OpenAI-jev ChatGPT. U mnogim slučajevima, lideri ove tehnologije, poput izvršnog direktora OpenAI-ja Sema Altmana, bili su više nego voljni da se poigraju sa tim strahovima ljudi.

Nije poznato gdje je nastao termin p(doom), ali se nagađa da je najvjerovatnije potekao sa filozofskog foruma LessWrong prije više od decenije.

U svakom slučaju, progres p(doom) teme ukazuje na to da postoji barem struja egzistencijalne samosvjesti među onima koji razvijaju tehnologiju - naravno, korisniku je prepušteno da odluči da li će to uticati na njegov lični p(doom), prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije