Nauka

Drevna solarna opservatorija dio svjetske baštine Unesko

Drevna solarna opservatorija dio svjetske baštine Unesko
Foto: Printscreen YouTube | Drevna solarna opservatorija dio svjetske baštine Unesko
Tanjug

Najstarija solarna opservatorija u Americi dobila je status Uneskove svjetske baštine i proglašena "remek-djelom ljudskog stvaralačkog genija".

Arheološka ruševina Čankilo stara je 2.300 godiina, nalazi se u pustinjskoj dolini na sjeveru Perua i jedna je od 13 novih globalnih nalazišta dodatih na listu spomenika kulture Uneska, piše Gardijan.

Trinaest kula koje se poravnavaju na grebenu, najpoznatija su karakteristika drevnog nalazišta koje datira između 250 i 200 godina prije nove ere.

Kule su funkcionisale kao kalendar, koristeći sunčeve lukove u izlasku i zalasku kako bi obilježili ne samo ravnodnevnice, već precizno odredili doba godine u roku od jednog ili dva dana.

Lokalitet uključuje i impozantni kompleks na vrhu brda sa trostrukim zidovima, poznat kao Utvrđeni hram, smješten u neplodnom pejzažu doline rijeke Casme.

Ivan Gezi, direktor programa Čankilo rekao je za Gardijan da, iako je "bio preplavljen emocijama" nije se iznenadio što je Unesko proglasila Čankilo dostojnim uvrštavanja na listu.

"To je jedina opservatorija iz drevnog svijeta za koju znamo da je kompletan godišnji solarni kalendar", rekao je Gezi.

"Kule su postavljene na takav način da se tačno podudaraju sa kretanjem sunca tokom cijele sezonske godine sa dvije vrlo dobro definisane tačke gledanja. Ovo nema paralelu nigdje u Americi i svijetu",  komentarisao je Gezi.

Čankilo je treće peruansko nalazište koje je ovog vijeka dodato na listu svjetske baštine Uneska.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije