Nauka

Dubai bio domaćin najvećeg takmičenja iz robotike

Dubai bio domaćin najvećeg takmičenja iz robotike
Foto: Tanjug | Dubai bio domaćin najvećeg takmičenja iz robotike

Dubai je ove sedmice bio domaćin najvećeg međunarodnog takmičenja iz robotike, izazivajući mlade iz 190 zemalja da pronađu rješenja za globalno zagađenje okeana.

Organizatori događaja kažu da njihov izbor Dubaija za domaćina odražava uvjerenje da ovaj emirat bogat naftom može biti globalno središte inovacija, prenio je AP.

Takođe su izrazili nadu da će okupljanje budućih naučnika i inženjera pomoći u razvoju tehnologija za rješavanje najugroženijih problema na svijetu, posebno onih koji se odnose na životnu sredinu.

Nezvanična "Olimpijada iz robotike'' želi da podstakne mlade ljude da se bave predmetima poznatim kao STEM - nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Timovi od četiri do pet učenika, starih od 14 do 18 godina, dobili su komplet šipki, točkova, žica i drugog materijala za sastavljanje robota.

Njihov zadatak je bio da prikupe narandžaste kuglice različitih veličina sa igrališta koje su predstavljale zagađenje koje čovjek stvara u okeanu.

Pojedini su osmislili robote koji hvataju kuglice, dok su drugi ispaljivali kuglice kroz vazduh u posude.

Timovi su potom formirali "saveze", u svakom po četiri nacije, u borbi do posljednjeg kruga.

Ukupno je učestvovalo 1.500 učenika.

Tim koji je predvodila Bjelorusija, u kome su se nalazile i sirijske izbjeglice, na kraju je osvojio zlatnu medalju, pobjedivši tim koji je predvodio Izrael u dramatičnom finalnom meču.

Organizatori ističu da je poruka jedinstvo, a ne sukob.

Na prethodnim dogadajima učesnici su se bavili izazovima povezanim za pristup čistoj vodi i održivom energijom.

Robotika je prirodna stvar za Dubai, grad koji već testira automobile i taksi vozila bez vozača.

On je postao magnet za međunarodne preduzetnike, sa čitavom zonom koja se zove "Internet siti'' u kojoj se nalaze velike tehnološke startap kompanije.

Narednog oktobra Dubai će biti domaćin Ekspo 2020, kada će u tom gradu biti prikazana tehnološka otkrića iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije