Nauka

Egipatska mumija u milanskoj bolnici radi otkrivanja tajni

Egipatska mumija u milanskoj bolnici radi otkrivanja tajni
Foto: ahram.org.eg | Egipatska mumija u milanskoj bolnici radi otkrivanja tajni
Tanjug

Drevni Egipat sudario se sa modernom medicinskom tehnologijom kada je egipatska mumija podvrgnuta CT-u u italijanskoj bolnici, a u okviru istraživackog projekta za otkrivanje njenih tajni, prenio je Rojters.

Mumija Ankhekhonsu drevnog egipatskog sveštenika prebačena je iz Bergamskog građanskog arheološkog muzeja u milansku bolnicu Polikliniko, gdje će stručnjaci osvijetliti njegov život i običaje sahranjivanja od prije skoro 3.000 godina.

"Mumije su praktično biološki muzej, one su poput vremenske kapsule", izjavila je Sabina Malgora, direktorka Projekta za istraživanje mumija.

Malgora je rekla da podaci o imenu mumije potiču iz sarkofaga datiranog između 900. i 800. godine prije nove ere, gde je ime Ankhekhonsu, što znači "bog Khonsu je živ", ispisano na pet mjesta.

Istraživači vjeruju da mogu da rekonstruišu život i smrt egipatskog sveštenika i razumiju koje su vrste proizvoda korišćene za mumificiranje tijela.

"Proučavanje drevnih bolesti i rana važno je za savremena medicinska istraživanja ... možemo da proučavamo rak ili arteriosklerozu iz prošlosti i ovo može biti korisno za savremena istraživanja", rekla je Malgora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije