Nauka

Francuska planira izgraditi šest nuklearnih reaktora

Francuska planira izgraditi šest nuklearnih reaktora
Foto: Arhiva / Ilustracija | Francuska planira izgraditi šest nuklearnih reaktora
N.N.

Francuski predsjednik Emanuel Makron želi prije Božića najaviti izgradnju šest novih EPR nuklearnih reaktora na tlu Francuske, objavio je dnevni list Le Figaro.

Šest mjeseci uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj odluku o izgradnji šest nuklearnih reaktora ubrzala je energetska kriza u Evropi, kao i povećanje cijena energenata koje sve više utiče na standard građana, dodaje list.

Portparol kancelarije francuskog predsjednika nije želio komentirati izvještaj.

Na početku svog mandata Makron je obećao da će do 2035. smanjiti udio nuklearne energije u francuskom energetskom miksu sa sadašnjih 75 na 50 posto. Ali aktualna energetska kriza promijenila je prioritete Pariza.

Energetska kriza

"Energetska kriza pokazuje da imamo pravo izabrati nuklearnu energiju u sklopu tranzicije na zelenu energiju", rekao je neimenovani visoki vladin funkconer za Le Figaro.

Ranije je francuska vlada tvrdila da neće pokretati nove projekte izgradnje EPR reaktora sve dok nuklearka u izgradnji u Flamanvilleu na sjeverozapadu zemlje, koja se koristi tom novom tehnologijom, ne bude završena. Završetak projekta Flamanville kasni gotovo deset godina, a konačna cijena mogla bi biti pet puta viša od planirane.

Zasad nije poznato kad bi reaktor mogao biti operativan, ali mediji navode da to sigurno neće biti prije kraja 2022.  

EPR je tehnologija koju su razvile francuske kompanije Framatome i EDF, a trenutno u svijetu postoje samo dva operativna EPR nuklearna reaktora, oba u kineskom Taishanu, koja su ušla u komercijalnu upotrebu u decembru 2018. odnosno u seštembru 2019.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije