Nauka

Google podsjeća na važnost pranja ruku i oca tih pravila

Google podsjeća na važnost pranja ruku i oca tih pravila
Foto: N.N. | Google podsjeća na važnost pranja ruku i oca tih pravila

Internet pretraživač Google dodatno se priključio borbi protiv korone ističući značaj pravilnog pranja ruku što je jedan od najosnovnijih koraka u zaštiti od te globalne opasnosti, a uz to podsjeća i na dokotora Ignaza Semelvajsa, naučnika koga zovu ocem borbe protiv infekcija.

Google Doodle-om na više nego kratak i jasan način podsjeća na standarde u pranju ruku, koji je još prije 173 godina apostrofirao taj mađarski naučnik.

Semelvajs je postao poznat širom svijeta kao prvi čovjek koji je otkrio značaj pranja ruku u medicinske svrhe i tako spasio milione života.

Na današnji dan 1847. godine Semelvajs je dokazao važnost pranja ruku – doveo je u vezu smrtnost porodilja i prenošenja bakcila i virusa.

Kad je postavljen za prvog čovjeka porodlišta bečke bolnice i počeo je da zahtijeva da svi ljekari dezinfikuju ruke određenim rastvorom.

Prije njegovog imenovanja, porodilje su širom Evrope umirale u velikom broju od infekcije koja se tada nazivala dječjom groznicom.

Nakon pokretanja istrage, Semmelveis je zaključio da su uzročnici ljekari koji su prenosili zarazne bolesti na rukama sa iz operacijskih sala ili sa autopsija na porodilje, Zbog toga su ga prozvali “spasiocem majki”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije