Nauka

Gume razvijene za NASA rovere voziće i po Zemlji

Gume razvijene za NASA rovere voziće i po Zemlji
Foto: Screenshot | Gume razvijene za NASA rovere voziće i po Zemlji

Kad je NASA počela razvijati svoja svemirska vozila za istraživanje Mjeseca i Marsa, popularno zvane rovere, jedan od glavnih problema koje je trebalo riješiti bilo je kako spriječiti da se guma na točku probuši i tako onesposobi skupocjeno vozilo te zaustavi više stotina miliona dolara vrijednu misiju.

S vremenom su stručnjaci u NASA razvili metalno vlakno koje je bilo moguće isplesti u svojevrsnu gumu koju je nemoguće probušiti. Da je takav točak otporan na oštro kamenje, a opet dovoljno prilagodljiv terenu, dokazali su u NASA laboratoriji. 

No, kao što to biva s tehnologijom razvijenom za svemirska istraživanja, i ova je tehnologija svoje mjesto pronašla u primjeni na Zemlji, prenosi Zimo.

Tako je američka kompanija, Smart Tire Company, odlučila iskoristiti tehnologiju neprobušive gume i stvoriti jedinstven, gotovo svemirski, bicikl METLTM. Ovaj jedinstveni bicikl tako je opremljen gumama napravljenima od lake slitine koja je elastična poput gume, ali snažna poput titanija. Bez obzira na to po kakvom se terenu biciklist kreće, neće promijeniti oblik, a istovremeno je 30 puta izdržljivija od čelika. 

Iz Smart Tire Company ističu kako su gume spoj vrhunske tehnologije i ekologije, jer neće zagađivati okoliš, a istovremeno će ispuniti sva očekivanja i najzahtjevnihih biciklista - kako onih gradskih, tako i onih koji vole voziti po prirodi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije