Nauka

"Inost mladih 2019": Moderne tehnologije razvojna šansa RS

"Inost mladih 2019": Moderne tehnologije razvojna šansa RS
Foto: N.N. | "Inost mladih 2019": Moderne tehnologije razvojna šansa RS

BANJALUKA - Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, rekao je danas da je Vlada RS opredijeljena za razvoj ekonomije bazirane na znanju, od čega su inovacije i inovativnost jedan vrlo značajan dio.

"Vlada RS i dalje će djelovati u tom pravcu, kako bi se došlo do određnih pomaka kada je riječ o inovacijama, istraživanju, digitalizaciji, o modernim tehnologijama, što vidi kao jednu razvojnu šansu za RS", rekao je Rajčević prije otvaranja 21. međunarodne izložbe ideja, inovacija i stvaralaštva "Inost mladih 2019".

"Inost mladih" otvoren je danas u Domu omladine u Banjaluci i trajaće do petka. Na ovoj izložbi će svoje eksponate predstaviti mladi iz cijele BiH i još 10 zemalja svijeta.

Rajčević je rekao da su ovakvi događaji značajni i za Banjaluku i za RS. Naglasio je da je ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju te da je rok za prijave 30. april.

Gordana Lihović, član Saveza inovatora RS, rekla je da je na izložbi predstavljeno 359 eksponata više od 500 inovatora, učenika, studenata i nastavnika iz BiH, Srbije, Ruske Federacije, Kine, Austrije, Makedonije, Slovenije, Irana, Tajvana, Indije i Indonezije.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da gradske vlasti podržavaju "Inost" kao manifestaciju na kojoj se promovišu dostignuća i inovacije mladih. Dodao je da je interes grada da se poboljšaju uslovi u osnovnim i srednjim školama.

Mirko Keča, učenik OŠ "Petar Petrović Njegoš" iz Banjaluke, rekao je da su predstavili tri projekta: univerzalnu CNC mašinu, čiji se alat vrlo brzo mijenja, pametnu lampu koja preko interneta ili bluetootha osvijetli prostoriju i pametno osvjetljenje za veće objekte.

Dejan Madžarević, učenik Srednje škole "Milutin Milanković" iz Milića, kazao je da su predstavili projekat daljinskog upravljanja motorom i magnete za frižidere s motivima njihove opštine.

Izložbu tradicionalno organizuju Savez inovatora RS i Udruženje inovatora Banjaluka, a ove godine izložba je posvećena 140 godina od rođenja Milutina Milankovića i proslavi Dana grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije