Nauka

Inženjeri rade na novim i boljim baterijama za elektične letjelice i vozila

Inženjeri rade na novim i boljim baterijama za elektične letjelice i vozila
Foto: Pixabay | Inženjeri iz Pensilvanije rade na novim baterijama za elektične letjelice i vozila
N.N.

Možda će zvučati čudno, ali najteži dio projektovanja i konstruisanja male električne letjelice sa vertikalnim polijetanjem i slijetanjem (eVTOL) nije sama letjelica, već njeno napajanje.

Bilo koja baterija koja je dovoljno jaka da podigne letjelicu i da je održava u vazduhu, gotovo sigurno je previše teška i sporo se puni da bi njena upotreba bila isplativa.

Međutim, tim inženjera Državnog univerziteta Pensilvanije radi na novoj vrsti baterija koje mogu da se pune brzo i da izdrže veliki broj ciklusa punjenja. Nova vrsta litijum-jonskih baterija, koja veoma gusto skladišti energiju, predstavlja veliki korak naprijed ka komercijalizaciji električnih letjelica i vozila uopšte.

One bi i jednima i drugima omogućile da sa 10 minuta punjenja mogu da pređu 80 kilometara, čime bi leteći taksi postao potpuno izvodljiv i ekonomski isplativ, pošto bi mogao da izvodi više letova dnevno i da se dopunjava između njih.

Vodeći stručnjak na ovom projektu, direktor univerzitetskog Centra za elektrohemijske motore, Čao Jang Vang, za britanski Independent, kaže da je rad njegovog tima usmjeren na to da ne moramo da čekamo još 20 godina da bi takve letjelice postale stvarnost.

Njihove nove brzopuneće baterije za sada su testirane samo u laboratoriji, pa su tvrdnje da bi one u skorijoj budućnosti mogle da dovedu do ostvarenja eVTOL letjelica za sada još uvijek samo pretpostavka, prenosi Futurism.

Ipak, sasvim je razumno pretpostaviti da bi otklanjanje jedne od glavnih prepreka za ostvarenje letećih automobila moglo da ubrza početak njihove primjene. Naravno, do tada bi baterije trebalo da prođu sve testove, kao i da se stvore svi uslovi za početak njihove proizvodnje.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije