Nauka

Isplati li se igrati lutriju? (FOTO)

Isplati li se igrati lutriju? (FOTO)
Foto: Marko Lukunic, Hrvoje Jelavic/PIXSELL | Isplati li se igrati lutriju? (FOTO)

Mogućnost brzog bogaćenja je oduvijek privlačila ljude, a kao jedan od načina da se to postigne su igre na sreću, tj. kockanje.

Jedan način kockanja je toliko prihvaćen da ga se praktično više i ne smatra kockanjem. Stari, mladi, nezaposleni, zaposleni, siromašni i bogati u njemu učestvuju bez velikih ograničenja. Radi se o lutriji.

Danas su lutrije jedan od najpopularnijih načina koje države koriste da bi došle do relativno stabilnih poreskih prihoda. Na primjer, u SAD-u 45 država organizuje vlastite lutrije, a postoje dvije koje se mogu igrati u cijelom SAD-u ("Mega Millions" i "Powerball").

U Evropi svaka država ima nacionalnu lutriju, tačnije najčešće više nacionalnih lutrija, uz to što postoji nekoliko lutrija koje se održavaju u nekoliko regionalnih država zajednički ("Vikinglotto", "EuroMillions", "Eurojackpot").

Godišnje građani SAD-a i EU na lutriju troše na desetine milijardi dolara, i taj iznos stabilno raste. To je industrija koja zapošljava na desetine hiljada ljudi, ostvaruje dobit u milijardama dolara/evra i uplaćuje velike iznose poreza državama.

Kolika je vjerovatnoća da ostvarite dobitak na Eurojackpotu i u kojim iznosima?

Eurojackpot je jako transparentan po mogućnosti ostvarivanja dobitka, a pregledom vjerovatnoće jasno je kako se radi o prilično lošoj "investiciji". Zapravo je vjerovatnoća ostvarivanja velikog dobitka na lotu puno manja nego za ostvarivanje velikog dobitka kod ostalih oblika klađenja, u kladionici, kasinu, automatima itd.

Prosječna vjerovatnoća osvajanja bilo kakvog dobitka na Eurojackpotu iznosi 1 naprema 32, tj. od 32 uplate, samo je jedna u prosjeku dobitna. To ipak ne otkriva pravu sliku o tome koliko je taj način kockanja neisplativ.

Vjerovatnoća minimalnog dobitka od 9.79 evra je 1 naprema 49. Vjerovatnoća ostvarivanja dobitka od 12.77 evra je 1 naprema 188, ostvarivanja dobitka od 16.18 evra 1 naprema 314, dobitka od 19.22 evra 1 naprema 706 itd.

Vjerovatnoća ostvarenja iole ozbiljnijeg dobitka, od 6407 evra, je samo 1 naprema 621.503. Jedna od tri miliona uplata će ostvariti dobitak od 156 hiljada evra. Tek jedna od sedam miliona će ostvariti dobitak od 930 hiljada evra.

Vjerovatnoća ostvarivanja najvećeg dobitka, koji je od kraja marta 2022. do početka aprila ove godine u prosjeku iznosio 38,5 miliona evra, jedan je naprema 140 miliona. Zapravo je maksimalan iznos dobitka 120 miliona evra, ali kada je više dobitnika, onda se mora ravnomjerno podijeliti među njima.

Vjerovatnoća ostvarivanja ozbiljnog dobitka je stoga zaista jako mala, pa će gotovo svi osim nekolicine biti u dubokom minusu iako je uplata samo 2 evra po "listiću".

Sudeći prema brojkama, upravo su "loto kockari" oni koji imaju najmanje šanse biti u plusu nakon određenog vremena.

Naravno, neko će ostvariti velik dobitak, ali je vjerovatnoća za to izuzetno mala. Vjerovatnoća da osobu za života pogodi munja je manja od 1 naprema 1 milion, a da osvoji Eurojackpot 1 naprema 140 miliona, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije