Nauka

Istraživači demonstriraju komunikaciju bez buke sa strukturiranim svjetlom

Istraživači demonstriraju komunikaciju bez buke sa strukturiranim svjetlom
Foto: Pixnio | Istraživači demonstriraju komunikaciju bez buke sa strukturiranim svetlom

​Svjetlosni obrasci imaju ogromno obećanje za veliki alfabet kodiranja u optičkim komunikacijama, ali napredak je ometen njihovom podložnošću izobličenjima, kao što su atmosferske turbulencije ili savijena optička vlakna. Istraživači sa Univerziteta u Vitvatersrandu (Vits) predstavili su novi optički komunikacioni protokol koji koristi prostorne obrasce svjetlosti za višedimenzionalno kodiranje na način koji ne zahtjeva da se obrasci prepoznaju, čime se prevazilazi prethodno ograničenje modalnog izobličenja u bučnim kanalima.

Rezultat je novo najsavremenije kodiranje od preko 50 vektorskih obrazaca svjetlosti koji se šalju praktično bez šuma kroz turbulentnu atmosferu, otvarajući novi pristup optičkoj komunikaciji velike brzine u bitovima.

Objavljen u “Laser & Photonics Reviews”, Vitsov tim iz Laboratorije za strukturirano svjetlo u Vitsovoj školi fizike koristio je novo nepromjenjivo svojstvo vektorske svjetlosti za kodiranje informacija. Ova količina, koju tim naziva "vektornost", skalira se od 0 do 1 i ostaje nepromijenjena kada prolazi kroz bučni kanal.

Za razliku od tradicionalne modulacije koja je 0 ili 1 (samo dvoslovna abeceda), tim je koristio invarijantnost da podijeli vektorski opseg od 0 do 1 na više od 50 dijelova (0, 0.02, 0.04 i tako dalje do 1) za abecedu od 50 slova. Pošto kanal preko kojeg se šalju informacije ne narušava vektornost, i pošiljalac i primalac će se uvijek složiti oko vrijednosti, pa će se stoga prenositi informacije bez šuma.

Kritična prepreka koju je tim prevazišao je korišćenje obrazaca svjetlosti na način koji ne zahtjeva njihovo "prepoznavanje", tako da se prirodna distorzija kanala sa bukom može zanemariti. Umjesto toga, nepromjenljiva količina samo "dodaje" svjetlost u specijalizovanim mjerenjima, otkrivajući količinu koja uopšte ne vidi izobličenje.

"Ovo je veoma uzbudljiv napredak jer konačno možemo da iskoristimo mnoge obrasce svjetlosti kao alfabet za kodiranje bez brige o tome koliko je kanal bučan", rekao je profesor Endrju Forbs iz škole fizike Vits. "U stvari, jedino ograničenje koliko abeceda može biti velika je koliko su dobri detektori i na njih uopšte ne utiče šum kanala.

Glavni autor doktor Kešan Sing je dodao: "Za kreiranje i otkrivanje modulacije vektornosti nije potrebno ništa više od konvencionalne komunikacione tehnologije, što omogućava da se naš protokol zasnovan na modalnom (obrascu) odmah primjeni u realnim okruženjima."

Tim je već započeo demonstracije u optičkim vlaknima i brzim vezama u slobodnom prostoru i vjeruje da pristup može da funkcioniše u drugim bučnim kanalima, uključujući i podvodne, prenosi "PCpress".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije