Nauka

Istraživači predlažu radikalnu metodu za suzbijanje efekata klimatskih promjena

Istraživači predlažu radikalnu metodu za suzbijanje efekata klimatskih promjena
Foto: Okan Caliskan/Pixabay | Istraživači predlažu radikalnu metodu za suzbijanje efekata klimatskih promjena

Tim istraživača sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT) istražuje radikalnu metodu za suzbijanje efekata klimatskih promjena. Kako su naveli u saopštenju za medije, predlažu da se koristi flota "svemirskih mjehurića", površine Brazila, koja će iz svemira da odbija sunčevu svjetlost od Zemlje.

Dok neki naučnici upozoravaju da je geoinženjering opasno skretanje pažnje sa pravih rješenja potrebnih za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, drugi tvrde kako moramo da uzmemo u obzir sve opcije. Tu dolaze svemirski mjehurići tima sa MIT-a.

"Svemirski mjehurići" su sigurniji oblik solarnog geoinženjeringa

Metoda tima sa MIT-a je novi oblik solarnog geoinženjeringa, koji je projektovan tako da se sunčeva svjetlost odbija iz svemira, kako bi se Zemlja ohladila i kako bi se spriječile najgore posljedice klimatskih promjena. Najšire proučavana tehnika solarnog geoinženjeringa uključuje ubrizgavanje reflektujućih čestica aerosola u gornju atmosferu. Međutim, potencijalni negativan uticaj takve metode još nije u potpunosti shvaćen, što znači da je daleko od toga da se na to računa kao održivu opciju.

Pristup naučnika sa MIT-a bio bi malo drugačiji. Umjesto ubrizgavanja čestica u zemljinu atmosferu, njihova pristup bi odbijao sunčevu toplotu iz svemira, daleko od naše atmosfere.

Istraživači proučavaju mogućnost pozicioniranja štita napravljenog od "svemirskih mjehurića" u Lagranžovoj tački 1, koja je relativno stabilna orbitalna tačka u svemiru, gdje se gravitaciono privlačenje Zemlje i Sunca izjednačava. Svemirski teleskop Džejms Veb, na primer, nalazi se u Lagranžovoj tački 1.

Najveća prepreka za ovu metodu je bez sumnje u logistici. Naučnici sa MIT-a vjeruju da bi štit od mjehurića morao biti otprilike veličine Brazila. Međutim, oni vjeruju da bi mjehurići mogli biti proizvedeni u svemiru, smanjujući sve troškove lansiranja. Trenutno eksperimentišu u laboratoriji sa "svemirskim mjehurićima" napravljenim od silicijuma.

U saopštenju za javnost, oni su objasnili kako su u "preliminarnim eksperimentima uspjeli da naduvamo mjehur od tankog filma na pritisku od 0,0028 atmosfera i da ga održimo na oko -50° Celzijusa (da bismo aproksimirali svemirske uslove nultog pritiska i blizu nule) temperatura."

Da li bi solarni geoinženjering mogao da posluži kao splav za spasavanje čovječanstva?

Ono što je najvažnije, istraživači sa MIT-a su takođe napisali da bi njihovo solarno geoinženjering rješenje bilo "potpuno reverzibilno", što vjerovatno znači da bi mjehurići mogli brzo da puknu ako otkrijemo da imaju neželjeni efekat na našu planetu.

Ovo je veoma važno, jer tek treba da u potpunosti shvatimo svu složenost samih klimatskih promjena, a kamoli metoda geoinženjeringa.

U intervjuu za Diskaveri magazin, Linda Šnajder, međunarodna stručnjakinja za klimatsku politiku, upozorava da "Čak i naše razumijevanje klimatskih promjena koje trenutno izazivamo nenamjerno, još uvijek ima ograničenja, posebno kada su u pitanju uticaji u budućnosti. Naše razumijevanje šta bi se desilo ako bismo namjerno manipulisali klimom na globalnom nivou je još manje".

Potrebno je, naravno, više istraživanja, uprkos činjenici da su "svemirski mjehurići" na papiru sigurniji oblik solarnog geoinženjeringa. Međutim, ako najgori efekti klimatskih promjena ipak postanu stvarnost, kao što će vjerovatno postati kako stvari stoje, ovaj prijedlog bi mogao da posluži kao vitalni splav za spasavanje čovječanstva.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije