Nauka

Pratite nas na Google news

Iznenađujuće otkriće do sada nepoznatih pljuvačnih žlijezda

Iznenađujuće otkriće do sada nepoznatih pljuvačnih žlijezda
Foto: YouTube/Screenshot | Iznenađujuće otkriće do sada nepoznatih pljuvačnih žlijezda
N.N.

Holandski medicinski stručnjaci otkrili su da postoje velike pljuvačne žlijezde i blizu centra glave.

Otkrili su ih doktori u Holandiji dok su naprednim tipom skenera pregledali pacijente sa rakom prostate. Pacijentima su ubrizgali radioaktivnu glukozu da bi otkrili tumore u telu.

Međutim, otkrili su nešto neočekivano. U zadnjem dijelu nosnog dela ždrijela (nazofarinksu) - iza nosa i iznad nepca, blizu centra glave - ugledali su velike pljuvačne žlezde.

"Ljudi imaju tri velike pljuvačne žlijezde, ali ne ovdje. Jedine pljuvačne i mukozne žlijezde u nazofarinksu za koje smo znali su mikroskopski male i ima ih oko hiljadu ravnomijerno raspoređenih. Možete da zamislite naše iznenađenje kada smo otkrili ove", kaže radiolog Vojter Vogel sa holandskog Instituta za rak.

Pljuvačne žlijezde luče pljuvačku, ključnu za funkcionisanje digestivnog sistema, a najveći dio proizvode tri velike žlezde - podjezična, podvilična i doušna (parotidna).

U glavi postoji još oko 1.000 manjih žlezda, ravnomijerno raspoređenih oko usne šupljine, ali su one toliko male da ne bi mogle da se spaze bez mikroskopa.

Novo otkriće Vogelovog tima je mnogo veće, a čine ga dvije prethodno neotkrivene žlijezde, koje bi potencijalno mogle da postanu četvrta velika pljuvačna žlijezda.

(RTS)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije