Nauka

Izreka da muškarci misle donjom glavom dobila novo značenje

Izreka da muškarci misle donjom glavom dobila novo značenje
Foto: Pixabay | Izreka da muškarci misle donjom glavom dobila novo značenje
N.N.

Ona vesela izreka da muškarci misle donjom glavom dobila je novo značenje. Nova je studija pokazala da ima puno sličnosti u građi muškog mozga i testisa, piše portal Science Alert.

"Mozak i testisi imaju najveći broj zajedničkih proteina u poređenju s ostalim organima", objavio je tim portugalske biomedicinske naučnice Barbare Matos u časopisu Royal Society Open Biology.

I dok mozak ima veoma složenu ulogu - kontroliše naše tijelo, prima i tumači signale naših čulnih organa i jedini razmišlja i osjeća, ljudski testisi imaju samo dvije funkcije, proizvodnju spermatozoida i hormona.

Ranije su studije ukazivale na to da postoje poveznice između seksualne disfunkcije i moždanih poremećaja, čak i između kvaliteta sjemena i inteligencije. Same po sebi te poveznice ne znače mnogo, ali portugalski naučnici su pronašli objašnjenje zašto možda ipak postoje.

Oni su uporedili proteine 33 tipova tkiva, uključujući srce, crijeva, matericu, jajnike i placentu i otkrili da mozak i testisi imaju 13.342 zajednička proteina. To je potvrđeno studijama genskih ekspresija koja su pokazale da ova dva udaljena organa dijele najveći broj gena među svim organima u tijelu.

Kad su proučili koji su od zajedničkih proteina najizraženiji, Matos i kolege otkrili su da se radi o proteinima većinom uključenim u razvoj tkiva i komunikaciju ćelija. To ima smisla ako uzmete u obzir koliko su dva organa neočekivano slična.

Mozak i testisi oboje su pohlepni za energijom kako bi imali "goriva" za visoko zahtjevne procese poput razmišljanja i proizvodnje nekoliko miliona spermatozoida dnevno. Tako oba organa imaju specijalizovane ćelije za podršku vrlo marljivim neuronima u mozgu i polnim ćelijama u testisima koje je potrebno dobro "nahraniti".

Usto, uprkos tome što im je svrha veoma različita, neuroni na nekoliko načina funkcionišu slično spermatozoidima. Obje vrste ćelija imaju važnu zadaću pomicanja stvari iznutra prema vanjskom okruženju, odnosno međustaničnom prostoru, što je proces koji se naziva egzocitoza.

"Ovo je nedovoljno istraženo područje i povezanost između ovih tkiva treba razjasniti, što bi pomoglo da se razumiju disfunkcije koje pogađaju mozak i testise", napisali su portugalski naučnici.

Premda vlasnici testisa možda neće biti oduševljeni ovakvim biološkim spoznajama, žene bi mogle zaključiti da one i te kako imaju smisla. Ali prije nego što se "zalete", ovo otkriće znači da i njihov mozak sadržava građu kakva je u muških polnih žlijezda, zaključuje portal Science Alert, specijaliziran za popularnu znanost.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije