Nauka

James Webb teleskop uslikao rađanje zvijezda u sazviježđu Djevica

James Webb teleskop uslikao rađanje zvijezda u sazviježđu Djevica
Foto: geralt/Pexels | James Webb teleskop uslikao rađanje zvijezda u sazviježđu Djevica

Svemirske agencije iz SAD, Evrope i Kanade NASA, ESA i CSA objavile su najnovije fotografije koje pokazuju rađanje zvijezda, a napravio ih je James Webb teleskop, najmoćniji svemirski teleskop u istoriji čovječanstva.

On je tako uspio da prikaže galaksiju NGC 5068 koju su astronomi nazvali štraftasta spiralna galaksija zbog svijetle centralne štrafte koja se vidi na fotografijama. One su uslikane uz pomoć kombinacije infracrvenih snimaka napravljenih uz pomoć MIRI (Mid-Infrared Instrument) i NIRCam (Near-Infrared Camera) senzora teleskopa.

Senzori su uspjeli da "uhvate" galaksiju u sazvjeđu Djevica udaljenu oko 20 miliona svjetlosnih godina od Zemlje. S obzirom na to da teleskop ima nevjerovatne mogućnosti da "vidi" kroz prašinu i gas koji okružuju zvijezde, on je tako uspio da zabilježi proces njihovog formiranja.

Dvije fotografije koje zajedno čine kompozitnu otkrivaju različite slojeve galaksije. Prva fotografija koju proizvodi MIRI senzor daje pogled na strukturu galaksije i svijetleće mehuriće gasa koji su u stvari novonastale zvijezde.

S druge strane, fotografija koju je napravio NIRCam prikazuje ogroman broj zvijezda u prvom planu. Kompozitna fotografija napravljena od te dvije predstavlja ogromnu količinu zvijezda u okolini kao i upravo stvorene zvijezde, zaključuje Engadget.

Iako iz ovih fotografija nije izašlo nijedno novo naučno otkriće, NASA piše da su one dio napora da se prikupi što više informacija i fotografija formiranja zvijezda iz "obližnjih" galaksija. Iako "obližnje" u ovom slučaju podrazumijeva oko 20 milona svjetlosnih godina udaljenosti, naučnici se nadaju da će im fotografije pomoći u budućim istraživanjima za još udaljenije galaksije. Tako bi astronomi na osnovu njih otvorili čitav spektar novih naučnih polja u astronomiji, fizici i načinu stvaranja galaksija.

(Benchmark)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije