Nauka

Japanski naučnici razvijaju vakcinu protiv starenja

Japanski naučnici razvijaju vakcinu protiv starenja
Foto: Ilustracija | Japanski naučnici razvijaju vakcinu protiv starenja

Japanski tim naučnika najavio je da su na pragu vakcine koja će uništavati takozvane "zombi" ćelije čiji broj se uvećava s godinama i koje utiču na okolne ćelije, što dovodi do poremećaja povezanih sa starenjem, među kojima je i manja elastičnost arterija.

Studija, koju je sproveo profesor Univerziteta Juntendo, Toru Minamino i njegov tim, utvrdila je da miševi koji su vakcinisani imaju niže nivoe "zombi" ćelija, odnosno ostarjelih ćelija, posebno u organima koji su pogođeni krtošću krvnih sudova.

"Možemo očekivati da će vakcina biti primjenjiva za liječenje krutosti arterija, dijabetesa i drugih bolesti povezanih sa starenjem", navodi Minamino.

Ostarjele ćelije su prestale da se dijele, ali nisu umrle. Umjesto toga, one izazivaju upalne procese oslobađanjem hemikalija koje oštećuju susjedne zdrave ćelije.

"Stare ćelije luče niz hemikalija koji ometaju funkciju tkiva", rekao je u intervjuu dr Salvador Matip, šef Laboratorije za mehanizme raka i starenja Univerziteta u Lesteru.

"Teorijski, ove stare ćelije 'pozivaju' imunski sistem da ih očisti, ali to na kraju ne uspije i stvara se hronična upala niskog nivoa, pomješana sa fibrozom“, objašnjava dr Matip.

Istraživači su otkrili protein koji preovladava u starim ćelijama i kod miševa i kod ljudi. Razvili su peptidnu vakcinu zasnovanu na jednoj od aminokiselina proteina. Vakcina indukuje stvaranje antitijela, koja se vezuju za stare ćelije, a zatim ih eliminišu bijela krvna zrnca koja se zalijepe za antitijela.

"Biološki proces starenja je veoma složen, stoga je malo vjerovatno da će ga jedna jedina strategija potpuno zaustaviti ili preokrenuti. Međutim, vjerovatno postoji mnogo načina da se to uspori, a čišćenje senescentnih ćelija čini se jednim od najlakših i potencijalno najefikasnijih“, smatra doktor.

U laboratorijskom testiranju, Matip je otkrio da smanjenje nivoa senescentnih ćelija produžava životni vijek miševa za 15 odsto. Drugi slični testovi, tvrdi on, utvrdili su povećanje od 35 odsto.

"Ovo je veoma interesantno pitanje oko kojeg se još uvijek nismo složili. Neki vjeruju da postoji ‘tvrda' granica trajanja ljudskog životnog vijeka (oko 130 godina je trenutna procjena), dok drugi smatraju da postoje teorijske pretpostavke da besmrtnost bude izvodljiv poduhvat“, napominje dr Matip.

"Još uvijek nismo utvrdili koliko se život može produžiti i da li postoji granica ili ne“. Međutim, kako dodaje profesor, rješenje nije daleko.

"Oblast istraživanja metoda borbe protiv starenja napreduje veoma brzo. U posljednjoj deceniji bilo je mnogo ključnih otkrića. Osoba koja će uzeti prvu tabletu protiv starenja vjerovatno je već rođena“, tvrdi doktor Salvador Matip.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije