Nauka

Pratite nas na Google news

Japansko dijete-robot "vrišti" i "pravi face" kada ga udari struja

Japansko dijete-robot "vrišti" i "pravi face" kada ga udari struja
Foto: Screenshot | Japansko dijete-robot "vrišti" i "pravi face" kada ga udari struja
N.N.

Grupa istraživača sa Univerziteta u Osaki stvorila je hiperralistično dijete-robota, sposobnog da reaguje na bol izazvan strujom direktno na kožu.

Robot pod imenom Afeto u stanju je da uzdiše i utrne "od bola" kada se kroz njegovu vještačku kožu pusti električna struja.

Programiran je tako da vizuelno pokazuje osjećaj bola, sa ciljem da se testira da li je moguće stvoriti vještačku inteligenciju sa sposobnošću empatije.

Još jedan od razloga za zbog kojih su naučnici Afeta programirali za brzu reakciju na bol je da bi mogli da razviju brz i jednostavan način da prepoznaju da li bi njihovom robotu pomoćniku mogao da se dogodi kvar ili prestanak rada.

A to znači da bi robot, ako je zadužen za dizanje i transport teških tereta, na primjer, mogao da se oglasi "gunđanjem" ili "zategnutim" izrazom lica kada je predmet koji nosi previše težak za njega ili neposredno prijje nego što će da se pokvari.

Kratak signal upozorenja, kakvi postoje kod današnjih mašina, je lako ignorisati, dok bi zvuk koji izražava osjećaj bola izazvao bržu i saosjećajniju reakciju ljudi, smatraju japanski naučnici.

Afeto je u razvoju od 2012. godine, a osim osjećaja bola, sposoban je i da pokazuje različite facijalne ekspresije i da reaguje na dodire, smijući se i praveći različite grimase.

(Telegraf.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije