Nauka

Mumificirana žena umrla prije 2.000 godina bila trudna

Mumificirana žena umrla prije 2.000 godina bila trudna
Foto: Printscreen YouTube | Jedinstveno otkriće: Mumificirana žena umrla prije 2.000 godina bila trudna
Agencije

Poljski naučnici objavili su u četvrtak da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su skenirali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koje se čuva u Nacionalnom muzeju u Varšavi.

"Moj suprug Stanislaw, egipatski arheolog i ja pogledali smo rendgenske snimke i primijetili u trbuhu poznati prizor za roditelje troje djece - malo stopalo", rekla je novinarima Marzena Ozarek-Szilke, antropologinja i arheologinja sa Univerziteta u Varšavi.

Dalja analiza pokazala je cijeli fetus. Naučnici koji rade na Projektu Varšavske mumije vjeruju da je žena imala između 20 i 30 godina i da je bila trudna 26 do 30 sedmice.

"Ne znamo zašto fetus nije bio izvađen iz pokojnice tokom mumificiranja", rekao je Vojcieh Ejsmond s Poljske akademije nauka, učesnik projekta.

"Ova mumija zato je zaista jedinstvena. Nismo mogli pronaći nijedan sličan slučaj. To znači da je 'naša' mumija jedina na svijetu za koju je utvrđeno da je s fetusom", rekao je.

Žena imala dugu kovrčavu kosu

Ozarek-Szilke nagađa da je možda posrijedi pokušaj "kamufliranja trudnoće... ili je to možda imalo neko značenje povezano s vjerovanjima i ponovnim rođenjem u drugom svijetu".

Na osnovi analize hijeroglifa na sarkofagu, za mumiju se prvo mislilo da je sveštenik koji je živio između prvog stoljeća prije nove ere i prvog vijeka nove ere.

Naučnici sada vjeruju da bi mogla biti i starija i istražuju moguće uzroke smrti.

Mumija nije otvarana, ali jedan sken pokazao je da je žena imala dugu kovrčavu kosu do ramena.

Istraživanje je objavljeno u najnovijem broju recenziranog časopisa Journal of Archaeological Science.

The news about our discovery is spreading... :) https://www.youtube.com/watch?v=vB9houWKPM4&ab_channel=PatrynWorldLatestNew

Posted by Warsaw Mummy Project on Четвртак, 29. април 2021.

"Ovo je prvi poznati slučaj balzamiranog tijela trudnice... Otvara nove mogućnosti za istraživanje trudnoće u drevna vremena i praksi povezanih s majčinstvom", navodi se u članku.

Mumija je u Poljsku donesena u 19. vijeku i postala je dio zbirke antikviteta na Univerziteta u Varšavi.

Čuva je se u Nacionalnom muzeju od 1917.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije