Nauka

Jednokratna genska terapija štiti od srčanog udara

Jednokratna genska terapija štiti od srčanog udara
Foto: N.N. | Jednokratna genska terapija štiti od srčanog udara

KEMBRIDŽ - Američki ljekari najavili su plan za novu radikalnu gensku terapiju koja će drastično smanjiti rizik od srčanog udara, što je najveći uzrok smrti u svijetu, piše "Gardijan".

Naučnici će testirati terapiju u naredne tri godine na ljudima koji imaju rijedak genetski poremećaj zbog kojeg su podložni srčanom udaru u tridesetim i četrdesetim godinama života.

Ako se terapija pokaže bezbjedna i efikasna ljekari će tražiti mogućnost razvoja injekcije za širu populaciju.

"Smatramo da će ova terapija biti djelotvorna kod svake odrasle osobe kod koje postoji rizik od srčanog udara", rekao je Sekar Katiresen, kardiolog i genetičar na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard.

On je rekao da je ova terapija namijenjena ne samo ljudima koji od mladosti imaju problema sa srcem zbog genetskog poremećaja, već i za mnoge druge kategorije pacijenata.

Srčana oboljenja su "ubica" broj jedan u svijetu. Prema nekim procjenama, godišnje od bolesti srca u svijetu umre oko 18 miliona ljudi, od toga 85 odsto se odnosi na srčane i moždane udare.

Ljudima kod kojih postoji rizik od srčanog udara obično se propisuju lijekovi za razrjeđivanje krvi, zatim statini za smanjenje procena holesterola u krvi i tablete za regulisanje visokog krvnog pritiska.

Većinu tih lijekova pacijenti moraju da uzimaju svakodnevno do kraja života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije