Nauka

Jermenski Stounhendž - kamenje čije tajne do danas niko nije otkrio

Jermenski Stounhendž - kamenje čije tajne do danas niko nije otkrio
Foto: Printscreen YouTube | Jermenski Stounhendž - kamenje čije tajne do danas niko nije otkrio

​Karahundž je drevno mjesto za koje se vjeruje da je od Stounhendža starije najmanje 3.500, a od egipatskih piramida najmanje 3.000 godina.

Ovaj drevni kompleks zauzima oblast od preko 7 hektara i pruža posjetiocima uvid u brojne neobične crteže koje su stvarale drevne civilizacije koje su naseljavale taj region prije nekoliko hiljada godina.

Mnogi posetioci ovog drevnog nalazišta se slažu da ono u velikoj mjeri liči na Stounhendž.

Glavna sličnost je u čudnim kružnim šablonima kamenja, ali u tome da arheolozi nemaju ni najmanju ideju čemu ovo kamenje služi.

Postoje brojne teorije o tome čemu je ovo drevno nalazište bilo namijenjeno, a najprihvaćenija je ona po kojoj ono bilo astronomski ili ceremonijalni kompleks. Ipak, istraživači ništa ne mogu da kažu sa sigurnošću usljed nedostatka istorijskih zapisa.

Jermenski Stounhendž, koji je stariji i od engleskog, sastoji se iz nekoliko grubo isklesanih kamenova poređanih u dva preklapajuća kruga.

Mnogi od njih u sebi imaju rupe, a istraživači su uočili sličnosti sa megalitskim stijenama u drevnom Egiptu.

Jedna stvar koja upada u oči jeste ime Karahundž koje potiče od dvije jermenske riječi: kar (kamen) i hundž (zvuk), što u slobodnom prevodu može da znači "Kamenje koje govori". To možda ima veze sa činjenicom da ovo kamenje "zviždi" kada duva vjetar zbog rupa koje su izbušene pod raznim uglovima.

Najdetaljnije istraživanje ovog lokaliteta sproveli su Paris Heruni i Elma Parsamijan iz Bjurakan opservatorije. Heruni je zaključio da je ovo drevno nalazište "hram sa velikom i razvijenom opservatorijom, ali i univerzitet".

Heruni je predložio brojne zanimljive hipoteze i izjavio da neko kamenje iz Karahundža liči na najveću zvijezdu sazviježđa Cignus-Deneb.

Neki su čak uporedili sličnosti između Karahundža i nalazišta Gobekli Tepe u modernoj Turskoj. Naučnik Vahradijan ukazuje na to da Gobekli Tepe i Karahundž prikazuju mapu noćnog neba i sazviježđa Cignus.

Kao da ovi detalji o drevnoj opservatoriji nisu dovoljno misteriozni, ima još detalja koji su prilično zanimljivi. Pored toga što u Karahundžu ima mnoštvo kamenja, na njima se nalaze zanimljivi urezani crteži.

Neka od čovjekolikih bića predstavljenih na kamenju imaju izdužene glave i duguljaste oči, a takođe u rukama drže nešto što liči na artefakt sa točkovima.

 

(Nacionalna geografija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije