Nauka

Kako nastaju ružičasti dijamanti

Kako nastaju ružičasti dijamanti
Foto: Arek Socha/Pixabay | Kako nastaju ružičasti dijamanti

PERT - Nalazište ružičastih dijamanata "Argyle" u Zapadnoj Australiji, gdje se nalazi i rudnik rijetkog dragog kamenja, nastalo je tokom raspada drevnog superkontinenta nazvanog Nuna, prije oko 1,3 milijarde godina, navodi se u najnovijoj studiji australijskih istraživača.

Naučnici koji proučavaju ležište dijamanata "Argyle" naveli su da sada imaju bolje razumijevanje geoloških uslova potrebnih za formiranje ružičastih dijamanata i drugih varijanti boja, prenio je CNN.

U studiji objavljenoj u časopisu "Nature Communications", istraživači navode da su došli do tog zaključka koristeći lasere za analizu minerala i stijena izvađenih iz ležišta "Argyle".

"Dok se kontinent koji će postati Australija nije raspao, područje u kojem se nalazi 'Argyle' bilo je razvučeno, što je stvorilo praznine u Zemljinoj kori. Magma koja je kroz njih izbijala na površinu, donosila je sa sobom ružičaste dijamante. Koristeći laserske zrake manje od širine ljudske dlake na stijenama iz rudnika, otkrili smo da je 'Argyle' star 1,3 milijarde godina, što je 100 miliona godina starije nego što se ranije mislilo. To znači da je nalazište vjerovatno nastalo kao rezultat raspada drevnog superkontinenta", rekao je vodeći autor studije i Hugo Oliruk, istraživač u Centru "John de Laeter" iz Perta.

Kako se navodi, većina rezervi dijamanata nalazi se unutar vulkanskih stena koje su brzo "izbacile" drago kamenje iz unutrašnjosti Zemlje na površinu. Međutim, da bi dijamanti postali ružičasti ili crveni, moraju da budu podvrgnuti intenzivnim silama sudarajućih tektonskih ploča, koje uvijaju i savijaju njihove kristalne rešetke.

Na ovaj način se formira i većina smeđih dijamanata, a u "Argyleu" se ovaj proces dogodio prije oko 1,8 milijardi godina kada su se sudarile Zapadna Australija i Sjeverna Australija, pretvarajući nekada bezbojne dijamante u ružičaste. 

Ovaj lanac događaja, prema studiji, sugeriše da spojevi drevnih kontinenata mogu biti važni za pronalaženje ružičastih dijamanata - i mogu voditi istraživanje ka drugim ležištima.

"Većina naslaga dijamanata pronađena je usred drevnih kontinenata. 'Argyle' se nalazi na spoju dva od ovih drevnih kontinenata, a ovi rubovi su često prekriveni pijeskom i zemljom, ostavljajući mogućnost da slični vulkani sa ružičastim dijamantima još uvijek stoje neotkriveni, uključujući i u Australiju", rekao je Oliruk.

"Argyle", koji je sada zatvoren, je izvor 90 odsto ružičastih dijamanata pronađenih u svijetu.

Ružičasti dijamanti su izuzetno rijetki i poželjni, a polirani primjerci najvišeg kvaliteta mogu se prodati za desetine miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije