Nauka

Pratite nas na Google news

Kineska podmornica doprla do najdubljeg mjesta na Zemlji

Kineska podmornica doprla do najdubljeg mjesta na Zemlji
Foto: Printscreen YouTube | Kineska podmornica doprla do najdubljeg mjesta na Zemlji
N.N.

Kineski batiskaf "Fenduši" uspio je da doprije do jednog od najdubljih mjesta na planeti, zaronivši do vrtoglavih mračnih dubina od 10.909 metara, prenosi državna kineska novinska agencija.

Tokom višemjesečne ekspedicije koja je započela 10. oktobra, "Fenduši" je 13 puta zaronio u Marijanskom rovu - najdubljem dijelu svjetskih okeana i najdubljem mjestu na Zemlji koje se nalazi na zapadu Sjevernog Tihog okeana, istočno i južno od Marijanskih ostrva, blizu Gvama.

Tokom osam zaronjavanja kineski batiskaf je uspio da se spusti do dubine od 10.000 metara, a do rekordne dubine "Fenduši" sa posadom je uspio da dopre 10. novembra - ponirući do dubine veće od visine Mont Everesta, objavila je Čajna dejli, kako prenosi portal Lajv sajens.

Svjetski rekord u dubini i dalje drži Viktor Veskovo, američki poslovni čovjek i pomorski oficir u penziji koji je u svojoj podmornici "Limiting factor", prema Ginisovoj knjizi rekorda 26. juna zaronio do dubine od 10.934 metra.

Maksimalna dubina koju je "Fenduši" (što na kineskom znači stremiti) dosegao nadmašila je dubinu do koje je stigao reditelj filma Titanik, Džejms Kamerun, 2012. godine od 10.908 metara, ali nije uspjela da dopre do 10.912 metara kao švajcarsko-italijansko-američko plovilo "Trst" 23. januara 1960. godine.

Dosezanje dna Marijanskog rova bio je povod za nacionalni ponos u Kini, koja više od decenije ulaže u izgradnju plovila koja sa posadom mogu da dopru do dubine veće od 3.500 metara - što Kinu stavlja u red samo nekolicine zemalja (uključujući Sjedinjene Države, Francusku, Rusiju i Japan) koje imaju takva plovila.

(RTS)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije